Utorak 01. decembar 2015.

najava festivala

bef      
 

Ponedeljak, 30. decembar, 2015


Kroz talase feminizma: BeFem festival 5. i 6. decembra u Beogradu


Prvi vikend u decembru, a zove se BeFem – festival feminističke kulture i akcije održaće se u subotu i nedelju, 5. i 6. decembra u prostorijama Kulturnog centra Grad u Beogradu (Braće Krsmanovića 4).


Kompanjonke se sedmi put okupljaju u Beogradu spremne da menjaju sebe i svet. Naoštrenih umova, razigranih tela, neoivičenih vidika diskutuju, promišljaju i slave feminizam. Motivi ovogodišnjeg BeFem-a oslikani su talasima feminističke borbe – onima iza nas i onima koji nam predstoje.


Festival će otvoriti panel Ko ima pravo na feminizam koji ima za cilj da pokrene razgovor o naizgled bazičnom, a u stvari neizbežnom pitanju o/u feminizmu. – Raspakovaćemo nasleđe prošlih, da bismo bile spremnije za predstojeće borbe. Krenućemo introspektivno: ko, gde, kada i kako ima pravo na feminizam, a završiti… ko će to znati – poručuju organizatorke festivala.


Ovogodišnji program donosi razgovore s fudbalerkama, kozarkama, plesnim divama, političarkama, teoretičarkama, vamp ženama, umetnicama i svim drugim identitetima koje posetiteljke/oci festival sa sobom ponesu.


– Sve zajedno se moramo beskompromisno boriti protiv neravnopravnosti. Nema stabilnog tla i zato ponesite surf daske kojima ćemo seći talase patrijarhata i svih mu nuspojava, kapitalističke eksploatacije rada i tela, fašizacije političkih i drugih društvenih praksi – poruka je sedmog BeFem-a.


Očekuje vas aktuealizacija debate o izbegličkoj krizi. Kako su na izbegličku krizu reagovale vlasti zemalja EU kao i zemalja na spoljašnjem obodu EU, a kako profesionalizovane mejnstrim organizacije koje se bave izbegličkim pitanjem? Imaćete priliku da čujete kakva su iskustva aktivista i aktivistkinja koji svakodnevno rade u izbegličkim kampovima.


Festival će obeležiti i debata o mogućnosti delovanja feminističkih političkih partija. Svoje iskustvo preneće političarke iz Švedske (partija Feministička inicijativa F!) koje su osvojile mesto u Evropskom parlamentu i ušle u skupštine 13 opština u Švedskoj.


Vaspitanje dece takođe će biti tema festivala. Kroz interaktivno predavanje predstaviće se kreativne tehnike u vaspitanju deteta koje nisu bazirane na poštovanju postojećih normi o tome kako se odgajaju devojčice, a kako dečaci.


Za razigravanje tela priključite se radionici modernog i uličnog plesa, a u večernjim časovima zaigrajte uz maštovit muzički program (S-Pichka, Performans/ Soviet Baby/; Girls Taking Power Back: Replicunts; DADA Selectah - Special Funky House Edition).


BeFem ima za cilj da promoviše feminizam u regionu, da poveže feministkinje i feministe na internacionalnom nivou, kao i da uključi što više novih i mladih osoba koje žele da učestvuju u menjanju društva u kome živimo. Nastao je kao rezultat saradnje feministkinja iz Srbije i Švedske, a danas festival okuplja učesnice/ke iz mnogih zemalja u regionu i svetu.


Učesnice i gošće/sti festivala su politički oštre, kreativne u odnošenju prema normama, duhovite i spremne za zabavu. Prošle godine festival je za dva dana posetilo više od hiljadu ljudi.


Ulaz je slobodan!



BeFem 2015_plakat

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.