Četvrtak 30. oktobar 2014.
Piše: Redakcija Betona

REZANJE OKTOBARSKOG SALONA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KULTURNOG CENTRA BEOGRADA



Povodom Odluke koja je, na predlog Sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, doneta na sednici Skupštine Grada Beograda  u petak 24. oktobra, prema kojoj će se: Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, odnosno svake druge godine, čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije(www.beograd.rs/cms/view.php?id=1631977):


 

Kulturni centar Beograda kao organizator Oktobarskog salona, kojeg svake godine u kontinuitetu od 1986. imenuje Grad Beograd, a na osnovu dugogodišnjeg profesionalnog angažmana u realizaciji ove manifestacije, istupa u javnosti svojim stavom o gore navedenoj Odluci i načinu na koji je ona doneta.


 

Smatramo da je donošenjem ovakve Odluke, bez učešća stručne javnosti odnosno nedemokratskom procedurom, povređeno jedno od osnovnih načela u radu organa vlasti, a to je načelo transparentnosti pri donošenju odluka vezanih za kulturnu politiku i manifestacije od značaja za Grad Beograd.


 

U dugotrajnoj veoma teškoj situaciji za kulturu, kada se  ključne institucije u Srbiji suočavaju sa egzistencijalnim problemima, Odluku o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona vidimo kao autokratsko ukidanje funkcionalnog prostora za savremenu vizuelnu umetnost i kritičko mišljenje.


 

U cilju popravljanja  kvaliteta ove kulturne manifestacije smatramo da je pre donošenja Odluke bilo neophodno konsultovanje široke stručne javnosti, kao i organizovanje javne debate na kojoj bi se argumentovano i konstruktivno raspravljalo a potom i odlučivalo o daljoj strategiji razvoja Oktobarskog salona. Donošenje ovako odgvorne Odluke, koja se tiče ukupne javnosti, nije smelo biti prepušteno isključivo odbornicima Skupštine Grada Beograda. Napominjemo da su javne, kritički intonirane debate, već nekoliko godina unazad,  na incijativu Kulturnog centra Beograda i dela stručne javnosti, bile organizovane u okviru pratećih programa Oktobarskog salona.


 

Smatramo da bi svi poslenici u kulturi, a pre svega oni koji su na rukovodećim pozicijama, trebalo da se zalažu za povećanje prostora i sredstava za kulturne delatnosti, a ne za ukidanje programa obrazloženo uštedama. Tvrdimo da će ova Odluka proizvesti  kratkoročni efekat i dugoročni gubitak.


Saopstenje za javnost koje sledi potpisuje ceo kolektiv nase kuce, a Peticiju za ponistenje Odluke mozete potpisati na:  http://www.thepetitionsite.com/296/205/552/p-e-t-i-c-i-j-a-za-ponitenje-odluke-o-promeni-statusa-oktobarskog-salona/   52_oktobarski-salon Pre tri godine smo se upoznavali, sad nam je jasno ko vlada i šta nas čeka
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.