Beton br.42
Utorak 01. april 2008.
11. maj, Dan pobede nad fašizmom 2
Piše: Toma Smor Junior

Preslava

Prenosimo naslovnu stranu dnevnog lista Politika, koji se od 12. maja 2008, na predlog Lj. Smajlović i N. Kusturice, zove EuroPolitika

На управо одржаним превременим парламентарним изборима и изборима за органе покрајинске и локалне самоуправе, коалиција „За европску Србију - Борис Тадић“ однела је убедљиву победу освојивши већину места у Скупштини Србије.

betonbr42_europolitika сазнаје: Божидар Ђелић биће нови премијер српске Владе, Млађан Динкић министар финансија, економије, регионалног развоја, капиталних инвестиција и потпредседник Владе, Вук Драшковић министар иностраних послова, министар информисања и потпредседник Владе, Ненад Чанак министар омладине и спорта, министар пољопривреде и моторне индустрије, као и министар за локалну самоуправу. Председник ове коалиције и председник Србије, Борис Тадић, одлучио је да ће нова Влада имати свега 6 министара, у чија ће се министарства интегрисати и прерасподелити досадашњих 20-ак. У Влади Божидара Ђелића, задуженог за хитан наставак преговора о европским интеграцијама Србије, наћи ће се још и нови градоначелник Београда Драган Ђилас као министар за страна улагања, инфраструктуру, за екологију и министар без портфеља и Расим Љајић као министар националних мањина, министар (монотеистичких) вера, министар војске и полиције и министар за социјална питања.
Тадић је објаснио да ће плате министара остати исте без обзира на озбиљно повећање ресора којима ће се министри бавити. Притом неће бити повећања администрације дотичног ресора. Штавише, министри више неће имати право да користе плаћене услуге тимова саветника, већ само помоћ секретарице, телефонске секретарице, Интернета и Владине архиве. Најављују се и радикалне промене Устава по којима ће број народних посланика са 250 бити смањен на 125:

Знамо да ће се чути и гласови критике на наш рачун. Неверне Томе ће питати како је могуће да један човек сам може да обавља овако одговорне, разноврсне и сложене задатке. Фамилије бивших министара ће питати ко ће им сада дати посао када су изгубили добар глас и радне навике. Нова Влада поручује свима: Србија је мала земља и њој није потребно ни 250 посланика ни више од 6 стварно активних министара. Новац уштеђен од трошкова администрације и плата министара и посланика биће стављен у развојни буџет Србије. Биће скресана сва непотребна социјална давања а у све државне институције биће уведен принцип конкуренције и тржишта. Неће бити више националних пензија и пензија за заслужне грађане. Свако ће трошити само оно што заради и онолико колико заради, објаснио је председник Тадић.

 

Kabinet za odmor (negde u Kosovskoj Mitrovici)

Vreme smrti i razonode arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.