Beton br.234
Utorak 31. avgust 2021.
Piše: Porša Olajviola (Porsha Olayiwola)

Električni tobogan nije ples, čoveče!

Prevela sa engleskog: Milica Arambašić

Želim da ti odam malu tajnu. Priđi. Dobro. Dakle, prvo što treba da znaš jeste da električni tobogan* nije ples. To je kod za prenošenje. Pokušavam da ti objasnim da svaki put kad moram da odem odavde, svaki put kad mi je potrebno da odem do mesta na kojem se osećam kao da sam u maminoj kuhinji ili tamo gde bratovljevo cerekanje cveta iz čađi, sazovem okupljanje. Iznosim trube i trombone kad god treba da protresem ovu prašinu grobnice koju naseljavaju moje kosti. Pojačam zvuk.

Baš su me pre neki dan tamo neki pitali da ih naučim pokretima. Ne mogu da ih naučim plesnim koracima, ne mogu da naučim krv da pulsira do bubnja tako glatko da klizi. Tako slobodno, dok istovremeno nije. Ne mogu da ih naučim i niko drugi ne može ko nije odande odakle smo mi, iz urođenog. Mislim, čoveče, sranje, postoji mesto do kog moram da dođem, sreća koju moram da raširim, drhtanje mojih podzemnih temelja neutemeljenih smehom.

Kodovi su neprobojna stvar; zašto je tobogan usklađen, kako odbrojavati za spuštanje i brzo podizanje, odbrojavanje. Zamah nadole pamti naše parče zemlje na ovoj zemlji. Noga podignuta visoko, podignuto koleno i skretanje ulevo su obrasci kojim iza sebe ostavljamo masakr, čoveče. Plesni podijum je četvrtasti katanac koji ne možeš da slomiš. Svaki prostor koji zauzimamo stvoren je za našu okupaciju. Svaki brat privezan nam je za bok, lice, leđa. Ovaj obrazac je štit protiv depresije ili žudnje koja dolazi iz nečijih plavih očiju. Naša tela stvaraju sazvežđe u znak sećanja na dečaka ubijenog bez optužnice, na giljotiniranu zaboravljenu devojčicu, na kuće poslagane poput creva broda, pasa i vode**. Eksplozija se događa sinhronizovano i naš duh probija plafon. Mi smo ritual. Svetinja. Tajna. Začetnici ritma kaskada. Električni tobogan je tehnika kojom odlazimo odavde, naše uspinjanje. Naslednim znanjem dolazimo do mesta koje se naziva radost i odlazimo kući. To je krv, istorija, čoveče. Ne mogu tome da te naučim.

* Električni tobogan (electric slide) ples, ima korene u afroameričkoj tradiciji i najčešće se izvodi grupno. Izvodili su ga okupljeni na protestima Životi crnaca su važni (Black lives matter) .Više na:
https://www.theguardian.com/stage/2020/jun/11/how-the-electric-slide-became-the-black-lives-matter-protest-dance

** Godine 1963. tokom velikih protesta za crnačka prava, u kojima je učestvovao Martin Luter King, policija je upotrebljavala razne oblike nasilja nad okupljenim demonstrantima. Naposletku, u ovoj borbi protiv segregacije, policija je dobila naređenje da okupljene rastera psima i mlaznim topovima. Pesma razotkriva slojeve afroameričke, crnačke patnje u borbi za osvajanje osnovnih ljudskih prava. Više na:
https://www.al.com/birmingham-news-stories/2013/05/bull_connor_used_fire_hoses_po.html

Vreme smrti i razonode arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.