Subota 09. novembar 2013.
Piše: Redakcija Betona

XV TRIBINA BETONA: Da li nam prete nove kulturne politike?

 

 

 

Posle retrogradnog pseudopatriotskog eksperimenta koji je prethodni ministar kulture u Vladi naprednjaka Bratislav Petković sprovodio na kulturnoj sceni Srbije, sa dolaskom novog ministra ponovo se otvara pitanje šta će sačinjavati sadržaj kulturne politike kod nas. Nezavisno od sastava Ministarstva kulture, novac iz uvek restriktivnog budžeta se do sada najmanje trošio na nove projekte i programske sadržaje, već dominantno na održanje hladnog pogona, tj. na plate zaposlenih u ustanovama kulture, od programa pretežno su finansirane proslave: godišnjice državnosti, istorijskih jubileja i crkvenih praznika, dok su umetnici i organizatori kulturnih aktivnosti bili prepušteni sami sebi i projektnom snalaženju.

 

U Srbiji već treću godinu postoji NKSS (Nezavisna kulturna scena Srbije) kao krovna organizacija za nezavisnu scenu sa kojom je novi ministar kulture Ivan Tasovac prekinuo protokol o saradnji. Uoči Sajma knjiga, 30-tak pisaca pokrenulo je inicijativu sa ciljem da se ustanovi institucija književnih stipendija za pisce, da se izvrši rangiranje književnih časopisa i manifestacija prema njihovom realnom značaju i poboljšaju uslovi oko otkupa knjiga i rada biblioteka. Povodom ove inicijative održana je javna rasprava sa ministrom u Narodnoj biblioteci Srbije, ali do danas iz ministarstva nije stigao nikakav odgovor na iznete primedbe i predloge.

 

Postoji li mogućnost da organizacije nezavisne scene budu uvrštene kao obavezna stavka u budžetu za kulturu Republike Srbije, pokrajine, grada Beograda ili lokalnih samouprava? Koliko je realno očekivati da Ministarstvo kulture prihvati predlog da izdvaja određeni broj stipendija za pisce i da promeni pristup u finansiranju  časopisa, festivala i drugih autonomnih inicijativa u kulturi? Kakva je bila praksa Ministarstva kulture u komunikaciji sa institucijama kulture i predstavnicima nezavisne scene od 5. oktobra do danas, odnosno da li je ikada kod nas bila formulisana ili sprovođena konzistentna kulturna politika?

 

O ovim pitanjima, na završnoj, 15.-oj tribini Betona pod nazivom: "Da li nam prete nove kulturne politike?" govore:

Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i bivši pomoćnik ministra kulture (2007-2009), Darka Radosavljević Vasiljević, članica Upravnog odbora NKSS-a i Vladimir Arsenijević, jedan od potpisnika inicijative pisaca i osnivač uduženja Korokodil.

 

Tribine uređuje i vodi: Irena Javorski

 

CZKD, ponedeljak 11. novembar u 19h

 

Projekat „Ka razvijenoj demokratiji“ se realizuje uz pomoć Fonda za otvoreno društvo iz Beograda

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.