Nedelja 11. septembar 2016.

Pozorište u kontekstu

      Dijalog o knjizi Pozorište u kontekstu… i ne samo pozorište
 

16. septembra u 19 sati u Maloj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, održaće se promocija knjige „Pozorište u kontekstu... i ne samo pozorište / Theatre Within the Context… and Not Just Theatre“ u izdanju Hop.La! i Instituta za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.


Reč je o tematskom zborniku koji je posvećen analizi socijalne uloge pozorišta i različitih vidova javnog delovanja pozorišnih i izvođačkih umetnika danas, kao i kritičkim prikazima savremenih teorija koje mogu opisati i objasniti njihova polazišta, mehanizme i rezultate. Urednici izdanja su Irena Ristić i Vlatko Ilić, ujedno potpisnici i prvog teksta u knjizi koja obuhvata radove autora iz pet evropskih zemalja među kojima su Šon Aita (Sean Aita), Janko ljumović, Pol Mari (Paul Leonard Murray), Bojana Škorc, Aleksandra Jelić, Lazar Jovanov, Tasos Angelopoulos, Marko Pejović, Dragana Kružić, Aleksandra Stojanović i Ljubica Beljanski Ristić. U knjizi se razmatraju različita polja delovanja participativnih i aktivističkih pristupa, granice njihovog uticaja, problemi i izazovi pozorišta zajednice, kao i odgovornost samih aktera. Knjiga je nastala kao odjek međunarodnog simpozijuma „Pozorište u kontekstu… i ne samo pozorište“ koji je održan u septembru 2015. godine u okviru 16. Bitef Polifonije. Simpozijum je bio polazište i neka vrsta provokacije za dalje promišljanje pozorišta i njegovih socijalnih uloga, a radovi u ovom zborniku su tek jedan od mogućih ishoda.


Izvodi iz recenzija:


„... izuzetno važna inicijativa koja zaslužuje pažnju naučne i stručne javnosti. Zbornik odlikuje raznovrsnost pristupa predloženoj temi, i aktuelnost ponuđenih analiza, uz isticanje i interpretaciju svih važnih pravaca delovanja koji se mogu prepoznati danas u pozorišnoj umetnosti i srodnim disciplinama.“

Dr Silvija Jestrović, vanredni profesor University of Warwick, UK


„Autori iz Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Grčke i Hrvatske pristupili su, svako iz svog ugla, tematskim pitanjima koja se odnose na kontekstualizaciju savremenih pozorišnih delovanja, razmatrajući međuzavisnost izvođačkih praksi i kontekstualnih prilika: ulogu umetnosti u kontekstu koliko i ulogu konteksta u umetnosti. “

Doc. dr Michal Babiak, Filozofski fakultet, Univerzitet Komenski Bratislava


E-izdanje knjige možete preuzeti ovde.


U dijalogu učestvuju urednici, pozvani autori i svi koji to žele. Biće reči i o programu 17. Bitef Polifonije koja godinama prati i anticipira festivalske tokove.


pozoristeukontekstu.wordpress.com

+381 64 899 3509 www.hop-la.org hopla@hop-la.org


Iz predstave Hegel i duga lista prevara, grupa Hajde da..., foto: Momira Marković

Hegel i duga lista prevara.Hajde da...

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.