Petak 01. decembar 2017.

osuda pretnji novinarima portala index


Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, najoštrije osuđuje pozive na likvidaciju i premlaćivanje, te prijetnje smrću koje posljednja dva dana stižu na adresu redakcije portal Index zbog tekstova koji je ovaj portal objavio o osuđujućoj presudi šestorici Hrvata iz BiH i o javnom samoubojstvu jednog od osuđenih ratnih zločinaca, Slobodana Praljka.


Većina hrvatskih srednjestrujaških medija prihvatila je dominantni narativ službene politike koja osude gleda kroz prizmu nepravedne kolektivne krivnje hrvatskog naroda, negirajući pritom legitimitet presude i samog haaškog suda, te marginalizirajući žrtve.

Uz nekoliko neprofitnih I nezavisnih medija poput Novosti, Lupige, Foruma, Index je objavljivao kritičke tekstove lišene domoljubne patetike, u kojima su propitivani dominantni stavovi i tzv. nacionalne istine.


Zbog profesionalnog obavljanja svog posla novinarke i novinari Indexa primili su niz zastrašujućih prijetnji zbog čega su se morali obratiti policiji. Index je izvijestio kako su se pojedinci raspitivali za adrese redakcije i mjesta boravišta pojedinih novinara, pitalo se gdje se nalazi bliža i dalja rodbina, a pozivalo se i na linč. U takvoj uzavreloj atmosferi novinarkama i novinarima u Hrvatskoj otežano je profesionalno obavljanje svog posla.


Ovom prilikom izražavamo našu solidarnost sa svim novinarkama i novinarima koji svojim kritičkim i profesionalnim radom propituju dominantne narative i zbog toga bivaju izloženi prijetnjama, te se nadamo da će sve prijetnje biti sankcionirane u skladu sa zakonom.

 
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.