Nedelja 12. mart 2017.

nemoj da FALIŠ

Od 2013. nam dokazujete da ste uz nas. Sada nam je, više no ikada, potrebna Vaša pomoć. FALIŠ-u, dakle, fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za jednu borbu!


Kada smo 2013. počeli pripreme za prvi Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), odmah smo se podijelili na pesimiste i optimiste. Prvi su mislili kako će nam biti dovoljno tridesetak stolica za publiku, a drugi zagovarali – čak pedeset. No, već je prvi FALIŠ iznevjerio i pesimiste i optimiste, na najbolji mogući način. I nismo se više pitali trebamo li nastaviti dalje s organizacijom.


Povećavajući programsku i organizacijsku kvalitetu FALIŠ-a, međutim, nismo niti jedne od prethodnih godina nailazili na značajniju podršku, prije svih, Ministarstva kulture Republike Hrvatske. No uspijevali smo, zahvaljujući prijateljima festivala i njihovoj spremnosti da za FALIŠ rade ispod svake razumne cijene i beskrajno čekaju naplatu računa za različite usluge.


Da je kvaliteta u današnjoj Hrvatskoj vrijedna prezira potvrdilo se potkraj prošle godine kada nam je Ministarstvo kulture značajno smanjilo ionako malena sredstva. FALIŠ je, u najkraćem, procijenjen kao događaj koji za sve svoje godišnje kulturno-umjetničke programe, ostale da ne spominjemo, ne zaslužuje više od 10.000 kuna. Taj novac smo odlučili vratiti, pročitavši u odluci Ministarstva namjeru da nam se rad oteža, kvaliteta sroza i usta zatvore, jer smo, eto, kao ipak nešto dobili. Uvredljivi i jeftini pokušaj da nas se „primiri“ svotom s kojom praktički ne možemo ništa, bio nam je okidač.


I ako smo se ikad zapitali trebamo li nastaviti, bili smo više nego ikad prije, sigurni da trebamo. „Ne“ Ministarstvu kulture značilo je „da“ još jednoj borbi.


Festival alternative i ljevice Šibenik se može, napravili smo to četiri puta, održati s manje novca nego što je zbilja potrebno, ali se bez novca ne može održati nikako. Da bi uopće održali peti FALIŠ, prinuđeni smo zatražiti pomoć publike i prijatelja Festivala. U ponedjeljak, 13. ožujka, u 13 sati, pokrećemo crowdfunding kampanju, kampanju prikupljanja sredstava. Ne zato da vidimo ima li potpora nama svoju protuvrijednost u novcu, nego zbog toga što, na našu i Vašu žalost, živimo u državi čijoj su političkoj eliti pojmovi poput empatije, socijalne pravde, jednakosti, tolerancije, odgovornosti, ljudskih prava, društva jednakih mogućnosti, antifašizma i slobode, strani, a čini se kako im se malo i gade. Ili malo više?


FALIŠ je, pokazalo se, falio mnogima, svima koji ne misle kako je svijet u kojem živimo najbolji mogući, te da boljega nema, niti kome treba. A takvih, viđali smo to svake večeri proteklih godina, nije malo i nisu samo iz Šibenika, veći iz ostatka Dalmacije, Hrvatske i regije.


Sada FALIŠ-u fale svi oni koji misle da naš festival treba postojati i da je Mala loža još jedno mjesto za jednu borbu.


Na kraju, da citiramo, pa parafraziramo slogan portala Peščanik.„Ako vam je dobro, onda ništa“. A ako nije, nemoj da FALIŠ.


fališ_press_konferencija

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.