Beton br.230
Nedelja 02. maj 2021.
Piše: Vladimir Bjeličić

BELA STENA_prevođenje sećanja

Prva samostalna izložba Vladimira Bjeličića
21.04. – 04.05. 2021
ULUS galerija, Knez Mihailova 37

Bela stena je rečna ada smeštena na desnoj obali Dunava u blizini Beograda. Otkad znam za sebe, znam i za to ostrvo. Od ranih 1960-ih, moja porodica je posedovala sojenicu na tom mestu koje je postepeno postalo vikend naselje dostupno svim društvenim klasama.

Prespajanjem ličnog i kolektivnog pamćenja, konstruišem narativ usredsređen na toponim koji doživljavam kao paradigmu izumrlih društvenih ideja ukorenjenih u principima solidarnosti, kolektivnog napora i jedinstva. Zbog toga Bela stena nije samo projekat zasnovan na istraživanju ličnog sećanja, već i na simboličkom značenju i značaju vikend naselja kao socijalnog i kulturnog rezultata socijalističke preraspodele rada.

U tri precizirana termina tokom trajanja izložbe biće izvedeno 30-minutno predavanje-performans tokom kojeg će fizički biti aktivirana video instalacija sačinjena od fotografija, video zapisa i zvučnih slika.

Bela stena je incijalno zamišljena kao projekat koji istražuje trijadu dokolica/ vikend naselja/ ekosistem primarno iz vizure lične istorije odnosno sećanja. Ovom prilikom pokušaću da se distanciram od vlastitog iskustva posmatrajući ga iz kustoske perspektive kako bih kritički istražio i hibridnost dualne pozicije kustos/umetnik koja određuje moju praksu.

Trejler je dostupan na linku.

VAŽNA NAPOMENA

Predavanje-performans će biti izvedeno sledećih datuma – 21.04., 27.04. i 04.05. 2021. u dva uzastopna termina (prvo će početi u 19h, a drugo u 19.45h).


U odnosu na epidemiološke mere grupe su ograničene na 15 osoba, a prvo izvođenje će biti emitovano uživo putem ULUS-ove Fejsbuk stranice.

Zaštitne maske su neophodne u galerijskom prostoru.

Zamolio bih vas da unapred potvrdite termin koji bi vam najviše odgovarao, te dođete u galeriju 10 minuta pre početka predavanja-performansa.

Prijave možete slati na: bulbdisorder@gmail.com

*Bez prisustva umetnika video instalacija će biti aktivna za publiku tokom radnog vremena galerije.

Koncept i organizacija: Vladimir Bjeličić
Video montaža: Andrej Ostroški i Vladimir Šojat
Dizajn zvuka: Marija Balubdžić
Dizajn izložbe: Jelena Kesić
Kustoski tekst: Mirjana Dragosavljević

VELIKO HVALA

Andrej Ostroški, Vladimir Šojat, Marija Balubdžić, Jelena Kesić, Mirjana Dragosavljević, Jelena Ilić, Natalija Takač, Gordana Bjeličić, Radmilo Takač, Srđan Veljović, Ilija Milošević, Filip Perić, Muzej Trudbenik, UO ULUS-a.

KRATKA BIOGRAFIJA UMETNIKA

Vladimir Bjeličić rođen je 1983. godine u Beogradu. Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Autor je većeg broja kritičkih tekstova objavljenih kako u štampanim i digitalnim medijima, tako i u katalozima beogradskih umetnika. Stalni je saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Elly Clarke, zasnovanom na istraživanju post-telesnih rodnih identiteta i seksualnosti na Internetu. Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju Vokalno Kustoski Sindrom i jedan je od osnivača dreg kolektiva Efemerne Konfesije. U osnovi njegov rad je baziran na prevođenju kustoske prakse kroz performans, istraživanje reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).

Više informacija: Vladimir Bjeličić.

BELA STENA_prevođenje sećanja

Vladimir Bjeličić, BELA STENA_prevođenje sećanja, 2021
Vladimir Bjeličić, BELA STENA_prevođenje sećanja, 2021
Vladimir Bjeličić, BELA STENA_prevođenje sećanja, 2021
Vladimir Bjeličić, BELA STENA_prevođenje sećanja, 2021
Štrafta arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.