Ponedeljak 21. jul 2008.
Piše: Saša Ćirić

Slatko od dunja

From: tokimanki@yahoo.com
Subject: Re: dijalog u paklu;
Monteskije je tu, ali gde je Makijaveli?
To: dunja1@hotmail.com
Date: Mon, 21 Jul 2008 03:21:41 -0700

Postovana gdjice Radosavljevic,

(moram ovako starmalo, provincijalno-makartisticki),

Hvala Vam sto ste me udostojili citajuci moj prikaz Vase cenjene knjige i jos vise, sto ste ostavili traga svom citanju, nakon sto sam i ja ostavio isti, mislim trag. Jer ne pada sneg da pokrije breg, vec da zver svaka svoj ostavi trag.

Veoma mi je zao da Vas je prikaz moje malenkosti doveo u stanje dusevne uznemirenosti. To mi, verujte mi na rec, niposto cilj bio nije. Jos vise mi je zao sto ste moj prikaz doziveli kao zenomrzacku paskvilu. To mi jako tesko pada s obzirom na to da sam u dosta navrata bio saradnik feministickog casopisa Profemina, kao i nekoliko teorijskih i pesnickih kruzoka slicnog usmerenja. Mislim da ce posle Vase reakcije moja reputacija biti dovedena u pitanje.

Ah, a sva poenta je u tome da ste napisali slab roman. Inace cenim i pratim erotsko stivo, od Apuleja do cudesnog markiza, od Bokaca i Aretina do Anais Nin, a zasto ne, i do stranica raznog pornografskog stiva. Nije, dakle, problem da je neko zgrozen sto pisete o seksu, direktno i vukovskim terminima (uzgred, Vuk je ovde u funkciji neutralne deskripcije a ne vrednosne ocene); problem je sto takvo pisanje nista ne donosi ni literarno ni kulturoloski (uzgred br.2, tu sam i pohvalio, kao nekad Tiresija, zensku erotsku potenciju i imaginaciju). Ponajmanje je problem ako pisete to sto vam se stvarno desilo, kao sto se dade zakljuciti iz Vase reakcije. To, u principu, nikoga ne treba da zanima. Ja sam pisao o naratorki romana. Da li je zenomrzastvo i to sto sam Vas uporedio sa Markom plemenitim Vidojkovicem, za kojeg skromno mislim da prestavlja dno nase savremene proze, obaska erotske proze?

Elem, molim Vas za dopustenje da se Vasa reakcija nadje na nasem sajtu (eto, necete biti prvi koji negativno reaguje na moje kritike), jer i kritike i reakcije na njih cine nas knjizevni zivot i ne treba ih skrivati od ociju javnosti.

I za kraj, usudio bih Vas pozvati na vise citanja i opreznije pisanje. Uvek znati zasto pisete, sta zelite da postignete (i provokaciju i iskrenost i ispovest treba znati komponovati), i ceniti iskreno misljenje sa strane, ako imate ambiciju da to sto pisete prezivi trenutak objavljivanja.

S postovanjem,

Sasa Ciric

Štemovanje arhiva

2018.

2017.

2015.

2014.

2013.

2011.

2009.

2008.

2007.