Beton br.9
Utorak 26. decembar 2006.
Piše: Goran Cvetković

Cucla

TESLA ELECTRIC COMPANY, Pandur Theatre,
režija Tomaž Pandur – ATELJE 212

Ovo je godina Nikole Tesle, pronalazača i inovatora, naučnika i genija. Otvoreni su mnogi državni i međunarodni fondovi za finansiranje projekata u kulturi i umetnosti posvećenih Tesli.
I naravno, gde su državni fondovi - tu je i reditelj Tomaž Pandur! On sada ima i svoju registrovanu trupu za pravljenje i prodavanje pozorišnih, a verovatno i drugih umetničkih projekata. Pre nekoliko godina pojavio se sa predstavom pravljenom po tekstu tada najaktuelnijeg i, naravno, najkomercijalnijeg pisca iz Beograda, Milorada Pavića - Hazarski rečnik. Sve je to bilo jedno veoma skupo bacanje prašine u oči. A evo nam sada Pandura s Teslom! I opet nam je priredio ujdurmu komercijalnog poluukusa koju hoće da proda za pozorišnu umetnost. Tomaž Pandur je koristio elemente iz Teslinog života, ili priča o Teslinom životu, proizvoljno protumačene sa neke mondenske tačke gledišta koja treba da nas fascinira muškom golotinjom i perverznim asocijacijama na Teslino seksulno uzdržavanje. Jeftina poigravanja sa banalnim sadržajima, koji se predstavljaju kao elementi Teslinog života, imaju za cilj da zadovolje najniži ukus poluobrazovane publike.
Naime, ono što smo na sceni videli predstavlja primamljiv aranžman skoro isključivo lascivnih detalja iz života bilo kog čoveka na svetu. Za to što nam je prikazao, Tesla Panduru nije bio potreban. Verujem da je Tesla bio potreban Panduru samo kao maska za predstavljanje projekta nekoj bogatoj fondaciji. A to da bi se Pandur zaista pozabavio Teslom na bilo koji način, e, to se zaista nije desilo ni u primisli. Ovo što smo videli moglo se zvati bilo kako i biti bazirano na bilo kakvoj ličnoj istoriji. Jadno je ovo pozorište koje Teslu koristi na tako bedan i nemušt, zapravo lažan i totalno lažiran način, i to pozorište ne zaslužuje nikakvu posebnu kritiku ili komentar. To je još jedan od udara na ukus publike beogradskih pozorišta, udar koji pored ukusa ponižava i znanje i iskustvo i osećaj za umetničko.
Atmosfera kiča dominirala je ovom nazovi predstavom koja je imala štimung petparačkog kabarea ili kafanskog igrokaza. SRAMOTA.

Cement arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.