Beton br.141
Ponedeljak 25. april 2016.
Piše: Redakcija Betona

VUČIĆ IS FALLING DOWN

Odgovori na postavljena pitanja (na osnovu 97,46% obrađenog materijala u RIK-u)

 


1. Kome će iznenadna kiša i pad temperature da pokvare račune i, eventualno, smrse konce?


Iznenađujuće, ali nikome. Skoro svi su nezadovoljni rezultatima, jer su očekivali više, ali svi kojime je predskazano preskočili su cenzus; skoro da je i poredak pogođen. Ipak, i ovaj put su se javili pozivi za glasanje fantomskim građanima, neki ih nisu dobili, otkriven je vozni red „bugarskog voza“, tj. glasanje sa pripremljenim listićima (ko ih je štampao?), tu i tamo je poneko razbio biračke kutije ili beležio ko kako glasa, neki su dovoženi na glasanje i sugerisano im je kako da glasaju..., a obznanilo se da RIK i Cesid sviraju po taktu režimskog spina. Parcijalno objavljivanje rezultata glasanja je išlo tako da se postigao efekat potpunog trijumfa naprednjaka. Međutim...


2. Da li će Viktor Vučić (čije ime krasi njegovu listu bez imena njegove stranke) ostati glavni politički vektor, sa severnokorejskom, natpolovičnom podrškom birača, kako su mu ankete prorekle?


Vučić je ostao glavni igrač, ali sa slabijim rezultatima nego pre dve godine. Iako je u svom koalicionom jatu imao i PUPS, stranku sa najširim potencijalnim biračkim telom, osvojio je čitavih 27 mandata manje (158 pre, sada 131). Dakle, Vučić je relativni gubitnik na ovim izborima, jer se pokazalo da uprkos kontroli medija i dugogodišnjim permanentnim napadima na opoziciju, podrška njegovoj opciji stagnira. Početak njegovog kraja? Jako je rano o tome govoriti suvislo.


3. Kako će se na stranku kvazilevih barona odraziti bekstvo penzionera u ralje velikog brata, hoće li zadržati status vicešampiona sve sedeći u foteljama vlasti?


Zadržali su taj status, ali sa takođe znatno slabijim rezultatom. Pre dve godine imali su, zajedno sa penzionerima, 44 mandata, sada im projektuju 30. Dakle, i oni su stranka i koalicija u stagnaciji. Ako ispadnu iz toplog zagrljaja vlasti, videće se koliko im je zapravo fotelja osiguravala glasove, a ne politička uverenja glasača i partijske aktivnosti.


4. Hoće li demokrate konačno uspeti da iznenade i povrate svoje uplašeno, oportuno i razočarano članstvo ili će se i ovaj put držati ivice cenzusa kao dezorijentisani politički davljenik?


Nisu iznenadili, preskočili su cenzus i nisu povratili svoje članstvo. Naprotiv, i njima je opala podrška. Izgubili su pokrajinu a imaju šanse tek u koaliciji sa DJB da zadrže Stari grad i Vračar. Ovo je stranka, čini se, u zalasku karijere. Ili je bar zrela za ozbiljne kadrovske promene.


5. Ko će sve preskočiti cenzus?


Svih sedam i četiri manjinske liste. Uprkos lelujavim najavama i Vučićevom rezolutnom stavu u prvom nastupu u izbornoj noći, svi su tu, dve stranke opozicije s desna i tri s leva u odnosu na vlast.


6. Koliko će asistencija haških dahija pomoći šovinističkom sužnju da osvoji bronzano odličje i postane dvorska luda i dežurno strašilo u naredne četiri godine?


Ako je presuda presudila, donela je bronzu. I najavu parlamentarne opozicione borbe. Dakle, čupanje mikrofona, polivanje vodom, kletve do petog kolena, kočijaški vokabular i sl., nisu isključeni; naprotiv.


7. Koliko će novi brak na finoj desnici biti #srećan i dugovečan, ovenčan ulaskom mirnih mračnjaka u parlament?


Ispao je srećan, jer su ušli, iako na jedvite jade. Oni su dobar primer kako izborni rezultat jedne koalicije nikako nije prosti mehanički zbir njihove pojedinačne snage.


8. Da li će kontradiktoran spoj ČBČ uroditi plodom ili će poslužiti kao podloga za prepucavanja o debaklu jedne izborne kolone?


Ušli su i oni, svakome po trojka poslanika/-ca i jedan pride za najboljeg. Srećan broj 13, za sada, dok RIK definitivno ne presudi. Ili opozicija, koja se bacila na izborne džakove, ne prebroji drugačije.


9. Da li je dosta bilo tavorenja ispod crte i da li je vreme da se reinkarnirani eksperti vrate na scenu u drugom obličju?


Vreme je. Iako je lider predviđao uspeh između 7 i 11%, DJB je posle SRS najveći dobitnik izbora, sa impozantnim rezultatom u Beogradu. Ovaj pokret je pokupio šnjur razočaranih demokratskih glasača, kao nova snaga koja se ne pojavljuje baš iznenada, ali obećava da će rešiti stvar. Treba priznati, čekanje i koaliciono nemešanje sa drugima (stranačka čistota?) im se isplatilo. Vreme je da saznamo još neko ime sem predsednika pokreta.


10. Ima li među nama pristalica srpske Sirize uprkos karijeri državotvornog aparatčika njenog lidera?


Nema. Teško je naći dan kasnije i statistički podatak o tome koliko su dobili. Ali, recimo da podrška ide do 1% glasača. Beli (listići) su odlični drugi u Mladenovcu, a tek ćemo videti koliko ih je bilo na globalu. Šta levičarske organizacije misle o ovom neslavnom debiju LS-a i koliko su mu i same kumovale?

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.