Beton br.141
Subota 22. oktobar 2016.
Piše: Haris Imamović

Nićifor Ćina Keljmendi ili kako se pali region


Jednom je Čuang Ce sanjao da je leptir. Lepršajući naokolo, veseo, radio je što mu se prohtjelo. A onda, odjednom, probudio se i, gle, ponovo bio – Čuang Ce. I nije više znao je li čovjek koji je sanjao da je leptir ili leptir koji sanja da je čovjek.

Građani Sarajeva, kako su izvijestili portali (N1, Radiosarajevo, Saff, Press, ATV Banjaluka, itd.) najavili su okupljanje u subotu 22. oktobra, ispred Katedrale srca Isusova, u znak podrške Hillary Clinton, kandidatkinji za predsjednicu SAD-a. Nedugo nakon toga, građani Istočnog Sarajeva su reagirali, najavivši okupljanje u Parku Gavrilo Princip, a u znak podrške Donaldu J. Trumpu.


b_161019077


Portal Source.ba uzeo je izjavu od dr Esada Bajtala, filozofa, univerzitetskog profesora i političkog analitičara. Dr Bajtal je motive Sarajlija, koji će se u subotu podržati Hillary Clinton, doveo u vezu sa političkim angažmanom Billa Clintona, njegovim doprinosom zaustavljanju rata u Bosni. Građani će se skupiti, kaže dr Bajtal, ispred Katedrale srca Isusova, s uvjerenjem da će Clintonova (supruga) „slijediti sličnu ili istu politiku, koja bi mogla ići u korist reintegraciji ove zemlje i olakšavanja njenog puta ka Europskim (sic!) integracijama“.


Što se tiče kontraskupa u Parku Gavrila Principa, Bajtal smatra ga dovodi u vezu sa „određenim srpskim ili srbijanskim ideologijama“, pitajući se da li se to radi istinski spontano ili po nečijem nalogu. „Ako to čine po nečijem nalogu onda su to već neke ozbiljnije igre koje ukazuju na eventualnu pozadinu nečega što se priprema“, zaključuje dr Bajtal.


Da nije smiješno, sve ovo bi bilo zabrinjavajuće.


Naime, inicijativu „Sarajevo votes for Clinton“ pokrenuo je izvjesni Mirza Hulusić. Najprije je još 1. septembra objavio članak na portalu The Bosnia Times („Ni Erdogan, ni Putin, već Hillary“) u kojem je, kao kakav consigliere iz hićaja, pozvao bošnjačke političke lidere da pruže podršku Clintonovoj, ne toliko da pomognu njoj, koliko da pomognu sebi, pridobivši simpatije buduće predsjednice SAD-a.


„Uz sve nedostatke i nedoslijednosti (sic!) američke politike prema Bosni, a posebno prema islamskom svijetu, bosanski muslimani moraju ostaviti u emanet svim svojim pokoljenjima da njeguju prijateljske odnose sa Amerikom, i da slave ime Clintonovih!“, pisao je Hulusić još prvog septembra, a kako se lideri nisu odazvali tom pozivu – Hulusić je odlučio da uzme stvar u svoje ruke.


S druge strane (entitetske granice), inicijativu za održavanje skupa podrške Trumpu u Parku Gavrilo Princip „pokrenuo“ je jedan moj (fejsbuk) prijatelj i to preko lažnog fb profila Nićifor Ćina Keljmendi. Uradio je to, koliko sam shvatio, da bi parodirao prelamanje američke predsjedničke kampanje kroz prizmu međuetničkih i političkih odnosa u BiH, koje je kulminiralo sa Hulusićevom inicijativom. Ko ima imalo smisla za razumijevanje sarkazma, može lako uočiti neozbiljno-kritički smisao Nićiforovog fb eventa. No, novinari su – zaslijepljeni zadaćom da po svaku cijenu nađu „sočnu“, etničku temu – posvetili očigledno infinitezimalnu analitičku pažnju sadržaju tog Nićiforovog fb eventa, koji im je bio jedini osnov da proizvedu vijest o „istočnosarajevskom skupu podrške Donaldu Trumpu“.


csm_srs_7_c0e236a798

Preduhitrili Nićifora: Serb.Radic.Party - Ako nemaš krampa, glasaj za Trampa!

16. avgust 2016, Beograd


Tako je, Nićifor, svojom interevencijom, koja se razvila u čitav socijalno-psihopatološki eksperiment, pokazao da bh. javnost ima strukturu neosviještene satire. Najviši politički rukovodioci u BiH, u saradnji sa svojim spin doktorima, iz sedmice u sedmicu u BiH rade s predumišljajem ovo što je Nićifor bez predumišljaja uradio. Jednako kao i on, znaju da javnost nikada ne možeš dovoljno potcijeniti, ali za razliku od njega, svrha njihovog opsjenarstva nije estetskosadističko zadovoljstvo, već akumulacija političke moći.


Nekoliko hiljada godina nakon Čuang Cea, fizičari su, ustvrdili da stvarnost, na kvantnoj razini, ne postoji ako ne gledate u nju. Prema pravilima kvantne teorije, granica između „vanjskog svijeta“ i svijesti subjekta prilično je zamagljena, posebno – moglo bi se dodatno primijetiti – nakon razvoja kompjuterskih čipova, do kojeg je došlo blagodareći upravo kvantnoj teoriji.


Čitalac bh. portala moderni je Čuang Ce, čovjek koji sanja leptir, ili leptir koji sanja da je čovjek, samo što za razliku od kineskog filozofa uglavnom nije osvijestio nužnost postojanja razlike između stvari, leptira i čovjeka (wu hua). Međutim, dobro je sve dok ne dođe onaj dan kad ljudi budu kao leptiri raštrkani, a dotad, kad god to bilo ili ne bilo – gluho bilo – ostaje nam da živimo u priči, koju idiot priča, punoj krika i bijesa, a koja ne znači ništa.

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.