Beton br.213
Petak 22. novembar 2019.
Piše: Jelena Veljić

Međunarodna solidarnost sa Rožavom

Više od mesec dana traje turska invazija na severoistok Sirije i samoorganizovanu autonomnu regiju Rožavu. Prve međunarodne akcije solidarnosti usledile su već nekoliko dana nakon početka vazdušnih napada. Tokom vikenda 12-13. i 19-20. oktobra, stotine protesta održano je širom sveta sa zahtevom da se invazija obustavi. Na nekoliko mesta, održavali su se i radikalniji protesti - aktivisti/kinje su u San Francisku nekoliko puta blokirali aerodromske terminale Turkish Airlines, turske nacionalne avio kompanije, dok je, prema navodima medija, prošle nedelje grupa aktivista/kinja u Kijevu zapalila dve bazne stanice lajfsela, ukrajinskog operatera mobilne telefonije koji je u vlasništvu turske kompanije Truksel, u znak solidarnosti sa revolucionarima/kama i narodima Kurdistana.

 

Tokom protekle nedelje, poziv za međunarodne akcije solidarnosti stigao je i od organizacionog tima Međunarodnog Rožava Film Festivala. Rad Filmske komune u Rožavi, koja od 2015. godine organizuje ovaj festival, takođe je ugrožen turskom invazijom. Kako je realizacija ovogodišnjeg festivala postala neizvesna, organizatori i organizatorke uputili su poziv za solidarnost putem istovremenog održavanje festivala u celom svetu. Posebni događaji održani su 13. novembra u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Argentini, SAD, Ekvadoru, Ruandi i mnogim drugim mestima.

 

Jugoslovenske zemlje takođe su dale svoj doprinos akciji međunarodne solidarnosti sa Rožavom. Aktivisti i aktivistkinje iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije organizovali su projekcije filmova u gradovima širom Jugoslavije. U realizaciji su učestvovali kolektivi poput Kulturnog centra Pekarna (Maribor), Rojava kliče (Ljubljana), Društvenog centra Karlo Rojc (Pula), kolektiva ODRON (Sarajevo), Socijalnog centra BASOC (Banja Luka), kolektiva Vodenjak (Zenica), Društvenog centra Oktobar, AKAB Okretnice (Beograd), Društvenog centra Dunja (Skoplje), a u tekućoj nedelji zakazane su projekcije i u Zenici, Zagrebu i Novom Sadu.

 

Međunarodno izdanje festivala otvoreno je prezentacijom filmske komune u Rožavi i intervjuom sa organizatorima festivala. Prikazani filmovi pretežno su kratkometražni i tematski prikazuju priče inspirisane šarolikim mozaikom kultura koje koegzistiraju na severu i istoku Sirije. Filmovi promovišu ideju kulturnog suvereniteta koji je dijametralno suprotan svakom obliku kolonijalizma, centralizma, nacionalizma, militarizma i patrijahata.

 

Tokom novembra održaće se još jedna velika akcija međunarodne solidarnositi. Aktivistkinje i aktivisti kampanje Women Defend Rojava (Žene brane Rožavu), posvećene organizaciji međunarodnog otpora u solidarnosti sa Rožavom, uputili su poziv povodom predstojećih 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, posvećen je trima drugaricama i borkinjama koje su tokom oktobra nastradale u tuskim napadima - Hevrîn Xalef, Dayê Aqîde i Amara Renas. “Pozivamo sve ženske organizacije, feminističke pokrete i sve pobunjene žene, akademkinje i umetnice koje se bore širom sveta od kada je započela okupacija Rožave, da 25. novembra ispune ulice bojama ove tri revolucionarke”, navodi se u pozivu koji je uputila mreža Kongra Star.

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.