Beton br.215
Ponedeljak 20. januar 2020.
Piše: Zrenjaninski socijalni forum

Kako ugrejati radijatore ?

Na mreži daljinskog grejanja u Zrenjaninu još uvek ima potrošača koji imaju hladne radijatore, rečeno je na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma posvećenoj problemima grejanja koja je organizovana u naselju Lesnina u okviru projekta Građanski aktivizam u Zrenjaninu. Aktivista ZSF Miroslava Samardžić naveo je da građani poslednjih godina iznose primedbe na rad Gradske toplane i cenu grejanja.

 

- U nastojanju da pomognemo rešavanje nesporazuma koji postoje između ovog javnog preduzeća i njegovih korisnika organizujemo sastanake sa građanima. Ipak, na građanima je odluče kako će postupati da zaštite svoje interese kao potrošači. Tema grejanja, po svemu sudeći, biće još dugo aktuelna u Zrenjaninu – naveo je Miroslav Samardžić.

 

Uvodno izlaganje održala je novinarka Miroslava Pudar, rekavši da gradska mreža ima 7800 priključaka a da se u proteklih pet godina od kada je na snazi naplata prema utrošku, prema podacima toplane sa sistema daljinskog grejanja isključilo oko 400 individualnih korisnika. Podsetila je da je grad usvojio dopunu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom Članom 87a po kome je preduzeće Gradska toplana dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu usluge koju pruža i da eventualne primedbe korisnika otkloni u propisanom roku. Navela je da i dalje ima nezadovoljnih korisnika iako su rekonstrukcije vrelovodne mreže prethodnih godina poboljšale snabdevanje stanova toplotnom energijom. Stanari naselja Ruža Šulman, Šećerana, Lesnina, D1, D2 i D3, gde je i najveći broj zgrada u Zrenjaninu, izneli su svoja iskustva ukazujući da je značajan broj stanova sa hladnim radijatorima.

 

- Mislio sam da su delitelji toplote dobra odluka ali sam ih na kraju isključio. Delitelji ne mere kako treba toplotu a toplana nas dere. Smatram da je potrebno oformiti kvalifikavanu grupu koja će proveriti rad cirkulacionih pumpi i dinamiku rada postanica. Tu se kriju glavni problemi sa našim grejanjem – naveo je Zrenjaninac Nikola Rošul.

 

Jedna Zrenjaninka navela je da smatra cene daljinskog grejanja visokim, da stanari nemaju uvid u očitavanje potrošnje, da je zabrinuta zbog rasipanja energije jer je ove jeseni, koja je bila topla, grejanje bilo uključeno. Ona je rekla da je neverovatno da se zgrade u naselju D2 ne greju dovoljno dok je u stanovina u bloku D3 vruće. Više građana požalilo se na hladne stanove. Jedan od prisutnih građana žalio se da zbog hladnih radijatora mora da se dogreva, da je stalno prisutan vazduh u cevima i da izostaje intervencija tehničkih ekipa koje bi trajno otklonile kvar. Zrenjaninac koji ima trosoban stan kaže da ima manje račune od ćerke koja za isti takav stan plaća više, smatra da je cena grejanja previsoka i da nije u redu kakv privilegija imaju zaposleni u toplani. Stanar sa Šećerane rekao je da toplana ima monopolski položaj i da radi šta hoće, da je zapanjen jer se njegovi računi razlikuju od komšijskih ali i da ima mlake radijatore, dok se komšije lepo greju. Izrazio je zabrinutost zbog činjenice da su njihovi stanovi obezvređeni na tržištu nekretnina, da kupci ne žele visoke račune za daljinsko grejanje a da novogradnja u Zrenjaninu izbegava vrelovod već bira druge vrste grejanja.

 

- Uradio sam analizu potrošnje u poslednjih nekoliko godina za podstanice u šest lamela, pola njih je sa meračima potrošnje a druga polovina bez merača. Niko nema delitelje toplote. U ovim zgradama, dokazuje moj proračun, potrošnja je veća gde su merači. Mislim da treba efikasnije koristiti toplotnu energiju. Uštede bi bile veće kada bi građani imali podsticaje da zamene stolariju, urade izloaciju fasade ali treba i toplana dosta toga da uradi da bi bila efikasnija – rekao je Dušan Stepanov.

 

Razgovoru građana o problemima daljinskog grejanja prisustvovalo je i dvoje upravnika zgrada. Jedan od njih izneo je stav da je u početku bio za uvođenje delitelja toplote ali da se uverio da je taj posao u Zrenjaninu dobila samo jedna firma, da sem Brunate ne može niko drugi da radi i da delitelj nije priznati niti baždareni instrument od strane toplane.

 

- Kalorimetar je priznato merno sredstvo, a delitelj nije. On je samo orijentaciono merilo. Dalje, smatram da je održavanje toplovoda veliki problem, niti to mogu građani niti upravnici. Predlažem da toplana preuzme deo toplovoda do zgrade i brine o kalorimetru u podstanici – naveo je jedan od upravnika.

 

- Mi u naselju Ruža Šulman imamo primedbu na radnike toplane jer nestručnim rukovanjem prilikom pražnjenja sistema na kraju grejne sezone izazivaju poplavu u podrumima zgrada, vlaže zidove godinama umesto da kupe pumpe kojima će brže i sigurnije odraditi posao – iznela je svoje iskustvo upravnica Biljana Veličković.

 

Predstavnici Toplane se nisu pojavili na ovom sastanku iako su uredno bili pozvani.

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.