Sreda 06. jul 2016.
Piše: Redakcija Betona

Učimo i razgovaramo o Srebrenici


 

13:00 časova – Medija centar, I sprat (Velika sala)


Predstavljanje internet narativa: SREBRENICA: GENOCID U OSAM ČINOVA


Govori: Mirko Klarin, autor narativa, direktor Agencije SENSE


Ono što se u sedam julskih dana 1995. godine desilo na području Srebrenice bilo je predmet najopsežnije kriminalističke istrage sprovedene u Evropi nakon II svetskog rata i do detalja rekonstruisano pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
 
Svedočenja preživelih sa stratišta, članova porodica pogubljenih žrtava, očevidaca zločina i učesnika u njima, kao i iskazi brojnih forenzičkih eksperata koji su prekopavali srebrenička polja smrti, zabeleženi su na stotinama hiljada stranica sudskog transkripta i sačuvani na više desetina hiljada sati video snimaka iz sudnice.
U sudske spise uvedeno je na hiljade zaplenjenih vojnih i policijskih dokumenata, transkripta presretnutih razgovora među počiniocima zločina, video snimaka i fotografija zarobljenih žrtava, vazdušnih snimaka lokacija zatočenja, pogubljenja i masovnih grobnica i drugih dokaznih predmeta. Sav taj materijal je javan i dostupan svima koji žele da saznaju kako je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao srebreničke zločine.  
Interaktivni narativ SREBRENICA: GENOCID U OSAM ČINOVA pruža uvid u deo te žive istorijske građe i sadrži, pored ostalog, i celovite audio-vizuelne prezentacije iz Dokumentacionog centra SENSE u Potočarima.

 21-godisnjica-genocida-horizontalna-960x48019:00 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju


Razgovor sa:


Florence Hartmann, novinarkom i bivšom portparolkom Tužilaštva MKSJ, autorkom nedavno objavljene knjige Krv realpolitike – afera Srebrenica


Ivicom Đikićem, piscem i publicistom, donedavnim urednikom ’Novosti’ iz Hrvatske, autorom nedavno objavljenog dokumentarnog romana Beara


Nidžarom Ahmetašević, novinarkom i publicistkinjom iz Bosne i Hercegovine


Dejanom Anastasijevićem, novinarom iz Srbije


Razgovor moderira: Sandra Orlović, Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.