Petak 22. novembar 2019.
Piše: Milica Jeremić

U zajedništvu je naša snaga: obeležen Dan sećanja na žrtve transfobije

Dvadesetprvi Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije (Transgender day of remembrance, TDOR1 ), obeležili smo u sredu 20. novembra u Beogradu.

 

Dešavanje je počelo na Trgu republike u 19 časova, najpre performansom Maske, koji su pripremili i izveli članovi i članice Getenove trans grupe podrške, uz pomoć nekoliko podržavatelji/ke i saveznika/ca. Inspirisan je performansom organizacije Spektra iz Crne Gore koji je održan prvi put 2018. Tokom sinoćnjeg performansa učesnici/e su stojeći u krugu nepomično i u tišini, putem poruka na kartonu delili s publikom svoja iskustva i probleme koji svedoče o tome koliko je teško živeti kao trans osoba u Srbiji danas, bez jasno regulisanog položaja i prava, i koliko su veliki nerazumevanje, ali i mržnja i nasilje okoline, pa čak i najbližih.

 

Nakon toga su učesnici/e okretanjem kartona na kom su ispisane poruke s okupljenima podelili svoju snagu, ono što ih održava i ohrabruje da se bore dalje i ne odustaju.

 

Posle performansa, okupljeni su zapalili sveće u znak sećanja na osobe koje su tokom protekle godine ubijene zbog transfobije širom sveta. Na taj način je takođe izražen protest zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji u Srbiji i svetu.

 

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem globalno gledano, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji im oduzima osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je i zbog neprijavljivanja proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

 

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba2 tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeležen je je 331 slučaj prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2018. i 30. septembra 2019. Većina ubistava desila se u Brazilu (132), Meksiku (65), i SAD (31), što znači da sada imamo 3314 prijavljenih slučajeva u 74 zemlje širom sveta između 1. januara 2008. i 30. septembra 2019.

 

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za iste doveli do prebijanja mladića u centru Beograda pre nekoliko dana.

 

Geten, kroz revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom3 što bi im umnogome olakšalo svakodnevni život i omogućilo da bez prepreka nastave školovanje, traženje posla, putuju van zemlje i sl. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

 

Izvor: transserbia.org


Napomene:

 

1)Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije..

 

2)Projekat The Trans Murder Monitoring (TMM, Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa. Od 2012. godine, skraćene godišnje verzije izveštaja dostupne su na našem jeziku na transserbia.org..

 

3)Od 1. januara 2019, sa stupanjem na snagu Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola, genitalne operacije više ne predstavljaju neophodan uslov za promenu ličnih dokumenata trans osoba, ali ovakvo rešenje i dalje patologizuje i diskriminiše veliki broj osoba trans identiteta koje ne žele ili nisu u mogućnosti da se podvrgnu hormonskoj terapiji iz različitih razloga, uključujući i rizike od negativnog uticaja na njihovo zdravstveno stanje. Takođe, ovim potezom se životi i onih trans osoba koje pristaju na ova dva koraka i dalje stavljaju „na čekanje“ dok ne završe procedure psihijatrijske procene i hormonskog tretmana koje traju godinu dana, što znači da u tom periodu neće imati odgovarajuća lična dokumenta, odnosno ona koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu i opisu, i neće moći nesmetano da se školuju, traže posao, studiraju, putuju van granica zemlje, itd..

 

 

TDOR19_1

 

TDOR19_2

 

TDOR19_3

 

TDOR19_4

 

TDOR19_5

 

TDOR19_6

 

TDOR19_7

 

TDOR19_8

 

TDOR19_9

 

TDOR19_10

 

TDOR19_11

 

TDOR19_12

 

TDOR19_13

 

TDOR19_14

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.