Utorak 04. februar 2020.
Piše: SEEcult.org

Stručni tim MSUB-a: Narušen integritet i ugrožen rad Muzeja

Stručni tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) oštro je osudio način na koji je imenovan novi vršilac dužnosti direktora te institucije, konstatujući da su time narušeni njen integritet i autonomija i ugrožen dalji rad. Tim povodom, Stručni tim MSUB-a apeluje na kulturnu javnost da mu se pridruži u naporima za zaštitu integriteta institucija kulture i odbranu načela profesionalne etike.

 

Stručni tim MSUB-a naveo je 4. februara u saopštenju da je odlukom Vlade Srbije da za v.d. direktora MSUB-a imenuje Viktora Kiša suspendovana procedura javnog konkursa za izbor direktora i ugrožen dalji rad te ustanove od nacionalnog značaja.

 

msub-marinaabramovic-cistac-cleaner foto: SEEcult.org

 

Podsetivši da je još u januaru 2019. godine raspisan javni konkurs za izbor direktora MSUB, na koji su se prijavila četiri kandidata, te da je Upravni odbor MSUB blagovremeno i u zakonskom roku zaključio da su svi kandidati ispunili uslove propisane konkursom, a svoje mišljenje o njihovim kandidaturama prosledio Ministarstvu kulture i informisanja, Stručni tim MSUB-a ukazao je da UO, kao telo koje je imenovala Vlada Srbije, nije imao mandat da bira ili rangira kandidate, već da samo opisno oceni njihove biografije i predloge programa rada i razvoja MSUB-a za period od četiri godine. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potom je iskoristio svoj prerogativ da predloži jednog od kandidata Vladi Srbije, što je i učinio marta 2019.

 

Potom je nastupio dug period zatišja, bez ikakvih daljih informacija o procesu izbora direktora. Konačno, 30. januara ove godine usledilo je razrešenje dužnosti aktuelnog v. d. direktora Slobodana Nakarade i imenovanje potpuno novog lica, koje se nije ni prijavilo na konkurs.

 

Upravni odbor i kolektiv MSUB-a, kao i sami kandidati, u međuvremenu nisu dobili nijedno obaveštenje o razlozima zbog kojih konkurs nije realizovan. Takođe, javnosti nisu predočene stručne kvalifikacije novoimenovanog vršioca dužnosti direktora, podsetio je Stručni tim MSUB-a, navodeći da taj čin predstavlja ozbiljno kršenje demokratske procedure izbora direktora javne institucije čime se narušava integritet kuće.

 

"Zbog svega toga želimo da izrazimo zabrinutost za budućnost funkcionisanja institucije, čiji je primarni cilj i namena očuvanje kulturne i umetničke baštine”, naveo je Stručni tim MSUB-a i podsetio na Kodeks profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) gde se navodi: "Bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji bi trebalo da zadrže kontrolu nad sadržajem i integritetom svojih programa, izložbi i aktivnosti. Aktivnosti koje donose prihod ne bi trebalo da kompromituju standarde institucija i njihove publike. Visok nivo profesionalizma i institucionalni integritet i autonomija muzeja ne bi trebalo da bude ugrožena finansijskim ili političkim interesima”.

 

Postupkom izbora v. d. direktora MSUB-a, kao krovne ustanove za savremenu umetnost, upravo se narušava njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu, konstatovao je Stručni tim MSUB-a.

 

Zahvalivši kolegama, stručnoj javnosti i medijima na reagovanju na odluke koje su dovele do krize upravljanja u Muzeju savremene umetnosti, Stručni tim MSUB-a apelovao je na širu kulturnu javnost da se priključi naporima da se zaštiti integritet institucija kulture i odbrane načela profesionalne etike.

 

Povodom imenovanja v.d. direktora MSUB-a predsednik UO te ustanove prof. dr Nikola Šuica podneo je ostavku, navodeći i druge razloge na osnovu kojih je ocenio da je rad UO MSUB-a obesmišljen, kao i njegove profesionalne kompetencije.

 

UO MSUB-a, inače, bio je u krnjem sastavu nakon smrti Vladimira Veličkovića prošle jeseni i ostavke Aje Jung, a kompletiran je imenovanjem umetnika Vladislava Šćepanovića i Nikole Kolje Božovića na istoj sednici Vlade Srbije na kojoj je za v.d. direktora imenovan Viktor Kiš, najpoznatiji po festivalu Devet u Staroj ciglani.

 

U UO MSUB-a su od oktobra 2018, osim Šuice, i istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar i kustoskinja u MSUB-u Svetlana Mitić.

 

Kandidati za direktora MSUB-a na konkursu većinom su ocenili odluku Vlade Srbije o imenovanju v.d. direktora kao primer samovolje i ignorisanje mišljenja struke, odnosno institucije konkursa.

 

Viktor Kiš je, povodom imenovanja, izjavio da planira da implementira principe festivala "Devet“ u funkcionisanje MSUB-a. "Najveći izazov za mene i moj tim biće motivacija ‘gerilske’ publike da dolazi u instituciju kao što je MSU. Organizaciju festivala ‘Devet’ vidim kao dobru platformu za delovanje u Muzeju savremene umetnosti…Sada je moja odgovornost na stepenici više, ali sada sam bliže suštini delovanja na kulturnoj sceni i nemam razloga da ne verujem u uspeh“, kazao je Kiš Tanjugu, preneli su mediji.

 

Kiš je izjavio i da svi komentari povodom njegovog imenovanja treba da se ostave po strani, te da treba da se radi da se "nekako popularizuje ta ustanova". Rekao je i da treba da vidi kako je radio MSUB, šta su nedostaci... a misli i da treba da unese "neku novu energiju", kako je naveo u emisiji "Kulturni krugovi" Radio Beograda 2. Prvi koraci, kako je najavio, biće da se upozna sa načinom poslovanja i rada MSUB-a, da vidi koje su mogućnosti i da "iskoristi svaku mogućnost, da uđe u suštinu". "Taj način poslovanja meni nije blizak, ja sam samostalni umetnik i jedan od osnivača Devet festviala i galerje Ciglana. ali to je sve struktura u smislu one man show, a ovde ima očigledno jako puno ljudi, veliki tim ljudi koji bi trebalo da daju sve od sebe da napravimo zajedno kako treba, da uživamo u plodovima svoga rada i da se dobro osećamo, i da se dobro osećaju i posetioci i umetnici - da se zatvori priča kako treba". rekao je Kiš.

 

Povodom imenovanja Kiša, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pozvala je sve aktere u kulturi, institucije, profesionalce, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da istupe protiv takvog "kontinuiranog urušavanja sistema i institucija" i da zajedničkom borbom odbrane "ono malo resursa koji su nam preostali kako budućim generacijama ne bismo ostavili pustoš da u njoj žive i rade".


Izvor: SEEcult.org
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.