Ponedeljak 12. januar 2015.

Hop.La! - Šta kaže Irena Ristić

Premijera: 17. januar 2015. u 20h @Kulturni centar Rex
U regionu Balkana pronađeno je pedeset i devet žena po imenu Irena Ristić koje su pozvane da se upoznaju i da odgovore na nekoliko pitanja.
Njihove lične istorije razlikuju se po mnogo čemu: variraju iskustva, htenja i izbori, koliko i konteksti u kojima su odrastale. Razlikuju se one i po socijalnom, obrazovnom, profesionalnom i porodičnom statusu, po uslovima u kojima žive, po ukusima i stilovima, po verskim, ideološkim i seksualnim opredeljenjima. Razlikuju se i njihovi doživljaji istorijskih kretanja i obrta na prostoru bivše Jugoslavije. Ime su dobile u različitim vremenima, a odnos zajednice prema poreklu imena određivao je donekle i njihovo pozicioniranje u okruženjima u kojima su se nalazile tokom života. Sledstveno, nisu sve ni spremne da se upoznaju, ili da svoje mišljenje istaknu u javnom diskursu. Ukrštanjem ličnih narativa o poreklu imena sa narativima svojih imenjakinja, autorka istražuje moguće tačke dodira: šta bi još moglo da ih spaja, sem imena koje su stekle sticajem okolnosti, i koje, mahom, nisu birale.
„Šta kaže Irena Ristić?“ ispituje granice ljudskog susreta u kontekstu jednog iscrpljenog i atomiziranog društva. Pitanje je da li se skaredni individualistički modeli mogu zameniti novim vidovima solidarnosti, u kojima se nepoznate i udaljene osobe povezuju radi prepoznavanja i razmene mišljenja, koliko i univerzalnih ljudskih iskustava. Da li je uopšte moguć nastanak konstrukta koji osnažuju zajedničko delovanje na opštem i na lokalnom planu? Može li se stvoriti protivteža sve izrazitijoj društvenoj segregaciji, doživljaju izolovanosti, nemoći i prinudne ravnodušnosti? Rad je polimedijske strukture, zasnovan na ukrštanju performativnih i video elemenata, a materijal za izvođenje nastao je na osnovu biografskih podataka, intervjua i odgovora učesnica na upitnike Maksa Friša iz njegovog “Dnevnika 1966-1971”.

 Autorka: Irena Ristić


Scenario: Irena Ristić i Irena Ristić


Izvode: Irena Ristić, Irena Ristić i Irena Ristić


Saradnja na scenariju: Anđelka Nikolić i Miloš Paunović


Kamera: Aleksandar Papajić


Montaža: David Damjanović


Muzika: Ah Ahilej


Dizajn: Mihaela Drakulović


Softver: Đorđe Feketić


Produkcija: Hop.La!


Podrška: Orange studio, Quad i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.