Nedelja 25. septembar 2016.

SRPSKO-ALBANSKI ODNOSI NA DORĆOL PLACU


Panel diskusija "Future without Enmity: Serbian-Albanian Relations in Perspective" održaće se u Dorćol Platzu (Dobračina 59) 26. septembra s početkom u 17 časova.


Njen cilj je da okupi istaknute predstavnike akademskog, civilnog i političkog sektora kako bi se otvorio prostor za debate o budućnosti i perspektivi naših nacija. Ovaj događaj takođe predstavlja nastavak naših napora za negovanjem angažovanog pristupa društvenoj teoriji u regionu i javnih diskusija o svim važnim društvenim pitanjima. Događaj se realizuje uz podršku PERFORM-a, aktuelnog SDC programa koji sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Univerzitet u Friburgu.


Panel će otvoriti prezentacija trejlera za dokumentarni film o srpsko-albanskim odnosima, koji je u pripremi. Film će obuhvatiti intervjue sa akademicima i istaknutim javnim ličnostima iz oba društva, kao i istorijske dokumente, arhivske snimke, savremenu grafičku animaciju i gledišta običnih Albanaca i Srba. Cilj šireg projekta je razumeti kako je ovo neprijateljstvo nastalo, razvijalo se tokom zajedničke istorije i postalo konstitutivni element međusobnih percepcija dveju nacija. Ova inicijativa oslanja se na rezultate projekta “Figura neprijatelja: preosmišljavanje srpsko-albanskih odnosa”, koji su Institut za filozofiju i društvenu teoriju i KPZ Beton iz Beograda realizovali u saradnji s partnerima s Kosova i iz Albanije, a uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja (RRPP) koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).


Ovo je prvi događaj ove vrste koji organizuje jedna naučna institucija, deo Univerziteta u Beogradu, s ciljem unapređenja debate o srpsko-albanskim odnosima, baš kao što je i naš projekat na ovu temu predstavljao prvi zvaničan napor da se povežu partneri iz zvaničnih srpskih i albanskih institucija.


Program događaja

“Future Without Enmity: Serbian-Albanian Relations in Perspective”

Mesto: Dorcol Platz, Dobračina 59b


16.30-17.00

Registracija i kafa dobrošlice, izjave za medije

17.00-17.15

Predstavljanje trejlera za dokumentarni film i ciljeva projekta

17.15-19.15

Panel diskusija “Future Without Enmity: Serbian-Albanian Relations in Perspective”

Moderacija: Gazela Pudar Draško, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU

Odeta Barbullushi, pomoćnica ministra inostranih poslova Albanije

Florian Bieber, direktor Centra za studije jugoistočne Evrope u Gracu

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik Koha Ditore

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda i Prištine

19.15-20.30

Koktel za učesnike i novinare

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.