Ponedeljak 17. april 2017.

Sezona lova na novinare u punom jeku


Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki iz postjugoslovenskih zemalja, najoštrije osuđuje očigledno politički motivisane serijske pretnje i uvrede koje ovih dana stižu predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i zahteva od nadležnih organa da hitno reaguju, tim pre što su pretnje putem društvenih mreža stigle od osoba koji svoj identitet nisu ni skrivale.

Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regiona, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. S obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubistva novinara ne sankcionišu, poruka je jasna – sezona lova na „neposlušne“ novinare i novinarke je u punom jeku.


Pretnje Nedimu Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organizovanosti, ali i pretnje drugim našim koleginicama i kolegama u Srbiji – smatramo koordinisanom akcijom zastrašivanja, koja je povezana sa masovnim postizbornim protestima u Srbiji. Ona je usledila nakon javnog napada šefa poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara i novinarki koji su označeni kao organizatori protesta.


Novinarska mreža poziva sve novinare i novinarke, ali i širu javnost u regionu da, u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama, iskažu solidarnost, ojačaju modele saradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke.


 

Norbert Šinković
Miodrag Sovilj
Dušan Komarčević
Borjan Jovanovski
Anamari Repić
Predrag Blagojević
Mašenjka Bačić
Nidžara Ahmetašević
Đorđe Krajišnik
Tamara Opačić
Branka Dragović Savić
Žarka Radoja
Sanja Kljajić
Ana Benačić
Jasna Babić
Goran Borković
Saša Ćirić
Aleksandar Trifunović
Elvir Padalović
Boris Pavelić
Petar Vidov
Iva Martinović
Ladislav Tomičić
Tanja Pirnat
Jerko Bakotin
Ivor Fuka
Danka Derifaj
Biljana Žikić
Ilir Gaši
Hilma Unkić
Barbara Matejčić
Una Hajdari
Tanja Vujisić
Eldin Hadžović

Olivera Slavnić

Miloš Živanović

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.