Utorak 21. april 2015.
Piše: Redakcija Betona

SEĆANJE NA MIRKA ĐORĐEVIĆA

Sreda, 22. april, 19 časova

Galerija Artget, Kulturni centar Beograda

Predstavljanje knjige Šta čitate (Zadruga Res Publica i Mostart)


   

Zadruga Res publica i izdavačko preduzeće Mostart pokrenuli su projekat izdavanja četiri knjige Mirka Đorđevića, na osnovu Đorđevićevih autorskih tekstova i prevoda objavljenih u listu Republika u periodu 1993 – 2014. Prva knjiga, koja je upravo objavljena pod nazivom Šta čitate?, prevodi i prikazi, predstavlja se uoči godišnjice smrti Mirka Đorđevića.

Photo_016  

Mirko Đorđević na tribini Betona, april 2014.


   
U razgovoru će učestvovati: Borka Pavićević, Nedim Sejdinović, Zlatko Paković i Dragan Stojković
 
“Bibliografija Mirka Đorđevića (1938-2014) obuhvata broj odrednica koji je teško utvrditi. Veliki broj njegovih tekstova - prevoda knjiga, predgovora, studija, članaka i intervjua u stručnim časopisima, dnevnoj i nedeljnoj štampi u zemlji i inostranstvu, u poslednjoj deceniji i na elektronskim portalima, zahtevaju dugotrajan i sistematski istraživački rad. Posebnu oblast, koju je u kraćem roku bilo moguće obraditi, predstavlja njegova saradnja u listu Republika. Tokom pune dve decenije Mirko Đorđević je u listu Republika objavio ukupno 370 tekstova, koji se mogu razvrstati u tematske oblasti, koje će u suizdavačkom projektu Zadruge Res publica i preduzeća Mostart ispuniti četiri knjige.
U prvoj knjizi pod nazivom Šta čitate? objavljuju se 22 prevoda i 30 prikaza knjiga koji su u ispunjavali rubrike Šta čitate, Ponovo pročitati, Prevodi, kao i predgovor i pogovor knjigama u izdanju Republike koje je takođe preveo: Mašta, kritika sloboda K. Kastorijadisa i Azef R. Gulja. Kao velikog eruditu, Mirka Đorđevića je krasila plemenita prosvetiteljska vrlina da nova saznanja podeli što pre sa drugim čitaocima u vidu prevoda, uglavnom sa francuskog i ruskog jezika, i prikaza najnovijih izdanja knjiga.
Druga knjiga Šta mislite? sadrži duže i kraće eseje objavljivane u rubrikama Kultura i Dijalog. U trećoj knjizi je okupljen najveći broj dužih i kraćih članaka povodom aktuelnih društvenih zbivanja objavljenih u rubrici Događanja, pa ta knjiga nosi istoimeni naziv. Tekstovi iz prve tri knjige se prvi put pojavljuju posle objavljivanja u Republici. U četvrtoj knjizi, Ogledanja, ponovo se, ovog puta na jednom mestu, objavljuju svi ogledi objavljeni u istoimenom tematskom bloku Republike, iako je većina preštampavana u raznim izdanjima knjiga.”
Dragan Stojković, izdavač i priređivač knjige
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.