Sreda 05. februar 2020.
Piše: Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija

Saopštenje za javnost AICA - Sekcija Srbija povodom imenovanja v. d. direktora MSUB

Oštro protestvujući protiv načina na koji je Vlada Republike Srbije imenovanjem Viktora Kiša na mesto v.d. direktora, narušila integritet, autonomiju i profesionalne kompetencije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Međunarodno udruženja likovnih kritičara AICA – Sekcija Srbija predsednicu Vlade Republike Srbije, gospođu Anu Brnabić poziva da u što kraćem roku pomenutu odluku stavi van snage i vrati se u okvire zakonitosti okončanjem konkursa za izbor direktora ove važne muzejske ustanove.

 

Predsednicu Vlade podsećamo na obavezu poštovanja Kodeksa profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) koji jasno propisuje da bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji moraju zadržati visok nivo profesionalizma, institucionalni integritet i autonomiju koja ne bi smela da bude ugrožena bilo kakvim finansijskim, političkim (ili ličnim) interesima.

 

Smatramo da umetnik Viktor Kiš nije kompententan da strukovno rukovodi Muzejem savremene umetnosti i u ime odbrane lične - ali i časti i dostojanstva profesije kojom se bavimo – pozivamo ga da odustane od vršenja dužnosti direktora.


S poštovanjem,

 

Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA - Sekcija Srbija

Vesti arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.