Ponedeljak 03. februar 2020.
Piše: Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

SAOPŠTENJE ASOCIJACIJE NEZAVISNA KULTURNA SCENA SRBIJE POVODOM POSTAVLJANJA VRŠIOCA DUŽNOSTI DIREKTORA MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje imenovanje novog vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu Viktora Kiša.

 

Nakon konkursa za izbor direktora ovako važne muzejske institucije, sprovedenog početkom 2019. godine na koji su se javila četiri kandidata, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje predlaže kandidata i Vlada Republike Srbije koja imenuje direktora na predlog Ministarstva kulture i informisanja, ostaju nemi više od godinu dana. Upravni odbor MSU se ne oglašava o toku procesa odlučivanja i godinu dana kasnije Vlada Republike Srbije bez ikakvog obrazloženja imenuje osobu koja na konkursu nije ni učestvovala.

 

Ovo je samo još jedan u nizu primera privatizacije javnih ustanova od strane vladajućih partija i demonstracije moći koja ne podleže bilo kakvim javnim, transparentnim i demokratskim procedurama upravljanja javnim institucijama već ih tretira kao partijski plen kojim raspolaže po sopstvenom nahođenju bez ikakve odgovornosti prema generacijama koje su te institucije gradile ali i prema građanima čije bi interese trebalo da zastupaju i brane. Kršenje procedura, odluke donesene autokratskim principom i sve veći broj vršilaca dužnosti, partijski postavljenih kadrova na vodećim pozicijama javnih preduzeća i institucija svedoče o kontinuiranom i beskrupuloznom demontiranju demokratskih procedura u zemlji. Ovakav princip partijske politike koja svoju poziciju doživljava kao poziciju moći a ne odgovornosti, ozbiljno narušava osnovne principe na kojima se demokratija kao sistem temelji. O posledicama ovakve politike svedoči sve veći broj stručnjaka i profesionalaca koji zemlju napuštaju, i to ne samo mladih već i pripadnika srednjih generacija koji ne mogu da pristanu na nekompetentno razaranje svih potencijala koje ova zemlja ima.

 

Asocijacija NKSS poziva sve aktere u kulturi, sve institucije, profesionalce, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da istupe protiv ovakvog kontinuiranog urušavanja sistema i institucija i da zajedničkom borbom odbranimo ono malo resursa koji su nam preostali kako budućim generacijama ne bismo ostavili pustoš da u njoj žive i rade.

 

Asocijacija NKSS poziva Vladu Republike Srbije da poništi odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti.

 

Asocijacija NKSS poziva Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da:

 

- obrazlože rezultate konkursa za izbor direktora te institucije koji je raspisan i sproveden 2019. godine
- objave kandidature i biografije sva četiri kandidata i obrazlože zašto ni jedan kandidat nije izabran za ovu funkciju
- obrazlože da li je konkurs poništen i ako jeste da obrazlože zašto
- objave i učine dostupnom čitavu dokumentaciju konkursa kako bi javnost dobila uvid u razloge za poništavanje konkursa (ukoliko je konkurs zvanično poništen)
- da, ukoliko ne postoje razlozi za poništavanje konkursa iz 2019. godine, predlože za imenovanje najboljeg od četiri kandidata kako bi na tu funkciju bio izabran adekvatni kandidat i to ne autokratskom odlukom Vlade već transparentnom demokratskom procedurom.


03.02.2020.

 

Beograd

 

Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.