Utorak 10. decembar 2019.
Piše: Festival alternativnog filma

Otvaranje Festivala alternativnog filma 11. decembra u DKSG

U sredu 11. decembra od 18 časova, u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, počinje festival Alternative Film/Video, najstariji i najvažniji festival eksperimentalnog i alternativnog filma u Srbiji.

 

Festival se otvara sećanjem na Vladimira Vladu Petrića, profesora i teoretičara filma koji je nedavno preminuo, a o kom će govoriti Božidar Zečević.

 

U 19 časova otvara se izložba Ivana Petrovića Making Off, a od 19.30 izložba Sve su to nadgledale mašine drage milosti Fokus grupe iz Rijeke i Filipa Ruja iz Francuske, koju su kurirali Boško Prostran i Isidora Ilić. Svečano otvaranje i međunarodni takmičarski program počinju od 20 časova, nakon čega sledi koncert elektro-akustične muzike Manje Ristić i Miriana Koleva.

 

Festival se zatvara u subotu 14. decembra, a tema ovogodišnjeg festivala je Veliko ubrzanje. Biće prikazani filmski eksperimenti i video-radovi koji intervenišu u slike i dokumente katastrofa, nejednakosti, protesta, uništavanja okoline, gubljenja granica između ljudi i ne-ljudi, uvećanjа populacije, efekata tehnologije…

 

Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić) izabrao je 38 filmova iz preko 20 zemalja za međunarodni takmičarski program, podeljen u četiri dela: mašine i kiborzi, percepcija vremena, kartografija i posthumanizam.

 

Prema rečima selektora, festival Alternative Film/Video ove godine istražuje da li je „veliko ubrzanje“ života na globalnom nivou izazvalo u savremenim umetničkim praksama reaktivni pokušaj usporavanja ljudske percepcije i imaginacije? Najbolje filmove iz takmičarskog programa izabraće žiri u sastavu Rouz Lauder, Katrin Munt i Aleksandra Sekulić.

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.