Ponedeljak 18. septembar 2017.

Osuda napada na novinare


Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara i novinarki s prostora bivše Jugoslavije oštro osuđuje napad na novinarsku ekipu emisije Provjereno
 
 
U subotu, 15. rujna, u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju „Provjereno“, dvojica nasilnika fizički su nasrnula na reporterku Nove TV Emu Branicu, snimatelja Alana Novaka i asistenta snimatelja Gorana Jaganjca. Kolegica Branica dobila je pritom udarac od kojeg je pala u kanal uz cestu. Televizijska ekipa radila je prilog o nizu prevara za koje je osumnjičen jedan od nasilnika.
 
Prema informacijama iz redakcije emisije „Provjereno“, to je već drugi fizički napad na njihove ekipe na terenu u posljednjih desetak dana. Prije kolegice Branica, u Puli je napadnut kolega Mate Barišić.
 
Napadi na kolege s Nove TV nipošto nisu usamljeni slučajevi onemogućavanja novinara i novinarki u Hrvatskoj da rade svoj posao. O tome svjedoči nedavni pokušaja podmićivanja kolege Drage Hedla od strane visokog političkog dužnosnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice. Hrvatsko pravosuđe i organi gonjenja ocijenili su da postupanja u ovom predmetu ne treba biti, jer novinar nije službena osoba.
 
Da novinari u Hrvatskoj rade u vrlo teškim okolnostima daju na znanje i sve učestaliji napadi na kolege i kolegice iz tjednika Novosti, koji su svakodnevno šikanirani prijetećim porukama i telefonskim pozivima, a s vremena na vrijeme suočeni i s prosvjedima nacionalističkih ekstremista, koji im pred redakcijom javno spaljuju novine. Takve skupove organi gonjenja toleriraju i jedina posljedica jesu prekršajne prijave za organizatora. Da je riječ o kaznama koje ne motiviraju počinitelja da odustane od zastrašivanja i vrijeđanja novinara i novinarki te javnog spaljivanja novina najbolje govori činjenica da smo u centru Zagreba, ispred redakcije Novosti, do sada imali već nekoliko ovakvih okupljanja. 
 
Obzirom da institucije na ovakve i slične napade ne odgovaraju adekvatno, novinari i novinarke u Hrvatskoj izloženi su svakodnevnom verbalnom, a povremeno, kako to govori slučaj napada na ekipu Nova TV, i fizičkom nasilju. Oštro prosvjedujemo protiv napada na kolege i kolegice u Hrvatskoj i pozivamo državne institucije da provođenjem zakona, sankcioniranjem nasilja i zastrašivanja, omoguće slobodan novinarski rad.     
Boris Pavelić (Hrvatska)
Nedim Sejdinović (Srbija)
Ladislav Tomičić (Hrvatska)
Sanja Kljajić (Srbija)
Borjan Jovanovski (Makedonija)
Danka Derifaj (Hrvatska)
Ivor Fuka (Hrvatska)
Dinko Gruhonjić (Srbija)
Ana Brakus, (Hrvatska)
Miodrag Sovilj (Srbija)
Biljana Žikić (Slovenija),
Dušan Komarčević (Srbija)
Hilma Unkić (BiH),
Petar Vidov (Hrvatska)
Ana Benačić (Hrvatska)
Marina Barukčić (Hrvatska)
Iva Martinović (Srbija)
Goran Borković (Hrvatska)
Žarka Radoja (Srbija)
Barbara Matejčić (Hrvatska)
Anamari Repić (Kosovo)
Ilir Gaši (Srbija)
Saša Ćirić (Srbija)
Una Hajdari (Kosovo)
Predrag Blagojević (Srbija)
Nidžara Ahmetašević (BiH)
Eldin Hadžović (BiH)
Mašenjka Bačić (Hrvatska)
Ilko Čimić (Hrvatska)
Hrvoje Šimičević (Hrvatska)
Branka Dragović Savić (Srbija)
Anuška Delić (Slovenija)
Olivera Slavnić (Crna Gora)
Elvir Padanović (Srbija)
Aleksandar Trifunović (Srbija)
Damir Kundić (Hrvatska)
Jerko Bakotin (Hrvatska)
Žarka Radoja (Srbija)
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.