Nedelja 30. april 2017.

Osuda napada na novinare u makedonskom Sobranju


Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije osuđuje napad na makedonski parlament, u kojemu je ozlijeđeno više od stotinu ljudi, među kojima i više naših kolega. Njih su nasilnici, pristaše nacionalističkog VMRO-a, revoltirani odlukom da se Talat Xahferi, etnički Albanac imenuje za predsjednika Sobranja, označili kao naklone socijaldemokratima, te albanskoj manjini i tukli ih te uništavali njihova sredstva za rad.

Neki od njih su bili maskirani, a pojedini su čak identificirani kao zaposlenici vlade.

Naša kolegica Iskra Opetčeska, novinarka TV21, zadobila ozbiljne povrede glave, nakon što ju je jedan od demonstranata koji su provalili u parlament udario stolicom u glavu jer ona, kako je rekao, "radi za albansku televiziju".  Nakon incidenta morala je zatražiti pomoć kirurga. 

Osim nje, napadnuti su i povrijeđeni njene kolege, uključujući glavnog i odgovornog urednika TV21, Fatmira Aliua, koji je također zadobio povrede glave, a onda i novinari agencije Meta, koje su nasilnici također označili bliskima socijaldemokratima.

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Zorana Gadžovska Spasovska također je žrtva napadača na Sobranje. Napadač koji je novinarku udario i polomio joj kameru identifikovan je kao vladin zaposlenik.

Novinarska mreža povodom ovog krvavog pira traži od makedonskih vlasti da temeljito istraži ovaj napad i kazni organizatore i sprovoditelje ovog nasilja, kao i da se našim kolegama osigura sigurnost u obavljanju posla. Neprihvatljivo je da policija nije predvidjela i spriječila ovaj nasilni upad, pogotovo s obzirom na to da su brojni demonstranti najavljivali obračun putem društvenih mreža. 

Neprihvatljivo je da iz Makedonije svako malo dopiru vijesti o napadima na novinare, a da oni ne dožive adekvatnu reakciju države, efikasno policijsko i sudsko procesuiranje. 

Zahtijevamo i adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija.

Ovim putem izražavamo i solidarnost s povrijeđenim kolegama i svima koji časno obavljaju novinarski posao u Makedoniji.
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.