Četvrtak 25. maj 2017.
Piše: Evropski pokret u Srbiji

nepoznata književnost albanije


Iako je prošlo dvadesetak godina od obnavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Albanije, a poslednjih godina i do redovnih poseta susreta između Vučića i Rame i potpisivanja sporazuma dvaju ministarstava kulture o kulturnoj saradnji, književna saradnja između srpskih i albanskih autora i dalje je na izuzetno niskom nivou. Književnost iz Albanije dostupna na srpskom ostaje ograničena na nekoliko starijih Kadareovih romana i poneki izolovani prevod u antologijama ili „zalutali“ prevod sa strane. Cilj ovog događaja jeste upoznavanje sa savremenom književnošću Albanije, predstavljanje najnovijih prevoda i podsticaj da se oni prošire i objave kao celovita antologija, kakvu već imaju zemlje u regionu. Uz to, ovaj susret je i prilika da se razmotre mogućnosti za dalju i širu književnu i kulturnu saradnju između Srbije i Albanije.


POETEKA  23 BALLINA


Gost iz Albanije biće Arian Leka (Drač, 1966.). On je istaknuti albanski pesnik, esejista i prevodilac, osnivač uticajnog časopisa i kulturnog kluba Poeteka koji promoviše prevode i saradnju na Balkanu. Leka je autor 15 knjiga, među kojima su i Ndreqje gabimesh (Ispravljanje grešaka, 2010), Gjarpri i Shtëpsë (Kućna zmija, 2002), Dora e majtë (Leva ruka, 2015), Shpina e Burrit (Čovekova pozadina, 2004) i druge. Njegove knjige su prevedene na petnaeastak jezika. Priredio je antologije najnovije albanske proze i poezije koje su objavljene u Zagrebu (2014) i Podgorici (2016). Arian Leka je predavač na fakultetu primenjenih umetnosti u Tirani i koordinator albanskog programa Boravak za pisce i prevodice, zahvaljujući kom je u Tirani do sada boravilo tridesetak pisaca i prevodilaca.


Antologija-Kaplje


Pored Ariana Leke, na tribini će učestvovati Miloš Živanović i Saša Ćirić, urednici književnog podlistka „Beton“, a biće promovisan i specijalni broj „Betona“ koji donosi najnovije prevode savremene književnosti iz Albanije.


Događaj je deo projekta „Zajednički centar za albansko-srpske odnose“ koji su pokrenuli Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Albanski institut za međunarodne studije iz Tirane, uz podršku Federalne Republike Nemačke.

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.