Petak 29. maj 2020.
Piše: ULUS

GDE BUDUĆNOST POČINJE? Prolećna izložba 2020

Otvaranje izložbe: 30. maj 2020. u 19 časova
Umetnički pavilјon Cvijeta Zuzorić
Izložbu možete posetiti od 30. maja do 26. juna 2020. today-is_doplgenger_svetlosna-instalacija_290x10cm_2018-1920x960 foto: Doplgenger, Danas je juče od sutra. Danas je sutra od juče. neonski natpis, 2018.

 

Pozivamo Vas na otvaranje tradicionalne Prolećne izložbe 2020 pod nazivom „Gde budućnost počinje?“ koja se otvara u subotu, 30. maja 2020. u 19 časova u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Kustoskinja izložbe je istoričarka umetnosti Mirjana Dragosavljević koja je izložbu koncipirala skupa sa Umetničkim savetom ULUS-a.

 

Uvidom u aktuelnu umetničku produkciju zadatak kustoskinje je bio da na osnovu javnog konkursa (80% izlagača) i po pozivu (20% izlagača) problemski koncipira i prikaže neke od dominantnih paradigmi i linija razvoja na polju savremene umetnosti u zemlji.

 

Selekcijom radova formirala se kompleksna i višeslojna izložba u čijem je središtu pitanje koje nas ovih nekoliko meseci intenzivno zaokuplja, više nego inače, jer neizvesnost zastrašuje u svetlu najave novih talasa pandemije, recesije neviđenih razmera, još veće prekarnosti i fragilnosti ljudskog života, a to je – gde budućnost počinje? Ujedno, izložba predstavlja poziv da se podsetimo i da osvestimo u kojoj meri su različiti oblici nasilja normalizovani, dominantni i koliko nas višestruko ugrožavaju. S ozbirom na to da je umetnički rad društveni rad, između ostalog zato što umetnost ima široke mogućnosti i alate za beleženje, kontemplaciju, artikulaciju, reflektovanje i dr. umetnici kao društveni delatnici imaju odgovornost da ne žmure na postojeće probleme, već da odgovore na ovaj poziv i da nam otvore pogled u nove horizonte potencijalno bolje budućnosti. Izložba se otvara nakon dva meseca odlaganja zbog vanrednog stanja i situacije sa širenjem virusa SARS-CoV-2, što je čitavoj postavci i konceptu dalo još jedan veoma važan nivo sagledavanja odnosa i komuniciranja na relaciji priroda i društvo.

 

Na konkursu za Prolećnu izložbu prijavilo se 174 umetnika, a Umetnički savet je u saradnji sa kustoskinjom Mirjanom Dragosavljević selektovao radove 57 izlagača, od čega 11 po pozivu kustoskinje. Nekoliko izlagača je zbog tehničkih problema sa novonastalom situacijom otkazalo učešće.

 

Tokom trajanja izložbe, aktivnosti će biti organizovane prema sledećem kalendaru:

 

30. maja 2020. u 19h, Otvaranje Prolećne izložbe 2020 pod nazivom „Gde budućnost počinje?“
Na otvaranju izložbe biće izveden performans „Orijentacija u sto revolucija“, umetnika Siniše Ilića i Bojana Đorđeva (izvode Đorđe Galić i Milana Matejić), kao i popunjavanje ankete „Kako žive umetnice?“, umetnica Ksenije Đurović i Ane Vuković. Tokom otvaranja, muzički set izvodiće Ivan Bon (Mistake Mistake).

 

12. jun 2020. u 18h, Lecture-performance „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama“, umetnika Vladimira Bjeličića

 

21. juna 2020. u 13h, Vođenje kroz izložbu kustoskinje Mirjane Dragosavljević i predstavnika Umetničkog saveta ULUS-a

 

26. juna 2020 u 18h, Proglašenje nagrade Prolećne izložbe 2020 i promocija kataloga.

 

Završnog dana izložbe biće organizovano javno čitanje „Drame o kraju sveta“, umetnice Olge Dimitrijević.

 

Izložba će biti otvorena do 26. juna 2020.

 

Izlažu: Jelena Aranđelović, Arion Aslani, Boško Atanacković, Marija Bjekić, Vladimir Bjeličić, Olga Dimitrijević, Marion Dedić, Lidija Delić, Grupa Doplgenger, Dušica Dražić, Daniela Fulgosi, Jovan Jović, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Jadran Krnajski, Neda Kovinić, Dragana Kuprešanin, Grupa KURS, Milica Lazarević, Jelena Marjanović, Dejan Marković, Ana Marković, Nikola Marković, Lidija Mićović, Stefanija Mihajlović, Jelena Mijić, Natalija Miladinović, Marko Milić, Darinka Pop-Mitić, Miron Mutaović, Tatjana Janković Nedeljković, Marija Nikolić, Andrea Palašti, Anastasija Pavić, Katarina Popović, Darija S. Radaković, Nikola Radosavljević, Danica Radovanović, Haris Rahić, Nebojša Rakonjac, Vahida Ramujkić, Dušan Savković, Maja Simić, Andrej Sinadinović, Ivana Smiljanić, Luka Knežević – Strika, Anja Tončić, Ranko Travanj, Marija Urošević, Dejan Vasić i Aleksandra Sekulić, Gabriela Vasić, Vesna Vesić, Nenad Zeljić i Ivana Živić.

 

Ksenija Đurović i Ana Vuković će sprovoditi anketu „Kako žive umetnice?“


Radno vreme Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”:
Utorak – petak: 10-19h
Subota – nedelja: 12-18h
Ponedeljkom zatvoreno.
Telefon: 011 2621 585

 

Izvor: ULUS

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.