Subota 28. januar 2017.
Piše: Redakcija Betona

fašisti ante portas


Inicijativa mladih za ljudska prava zatekla je vrata svoje kancelarije u Beogradu oblepljena plakatima "Soroševi plaćenici", "Za šaku Soroševog novca prodali su otadžbinu, majku i oca", "Opasnost! Strani plaćenici" i lažnim novčanicama američkih dolara. Kako prenosi sajt Insajder.net, ispred vrata Inicijative je sinoć ostavljeno i pismo u kojem odgovornost za lepljenje plakata preuzima, po svemu sudeći tek osnovana, organizacija „Alternativa – protiv autošovinizma“.


Pojam autošovinizam su posle petooktobarskih promena patentirali kritičari kritičara nacionalizma u Srbiji, naglašavajući da je reč o osobama koje mrze svoju nacionalnu kulturu i tradiciju ili koriste negativne etničke stereotipe o svom narodu. Tako je upostavljen odbrambeni kontinuitet sa prethodnom inačicom, koja je obeležila 1990-e godine: antiratni profiter, kojom se želelo da se pokaže da naspram ratnih profitera, koji su se obogatili u ratnoj pljački, političkim zloupotrebama državnih finkcija i budžeta ili u procesu privatizacije, postoje grupe koje zarađuju na svojoj kritici ratnih profitera i ratne politike Srbije 1990-ih. I autošovinista i antiratni profiter varijacije su najpoznatijih floskula ratnohuškačke šovinističke propagande, floskula o "stranim plaćenicima" i "domaćim izdajnicima", kojima je Miloševićev režim sa radikalskim i drugim pomagačima, dosledno stigmatizovao svoje antiratne i antinacionalističke kritičare.


IMG_2756-760x400


Da je reč o efikasnoj formuli koja lako prelazi nacionalne granice pokazuje kampanja donedavno vladajuće VMRO-DPNE u Makedoniji koja mesecima napada nevladine organizacije čiji projekti dobijaju podršku od Soroševog Fonda za otvoreno društvo. S druge strane, nevladine organizacije u Rusiji su bile dužne da se registruju kao strani agenti ako dobijaju sredstva iz inostranstva.


Vlasti u Srbiji za sada ne najavljuju promenu zakona o NVO sektoru. Vlasti su se opredelile za staru oprobanu taktiku žestokih verbalnih napada i optužbi na račun nevladinih organizacija, medija, stranaka i pojedinaca koje vide kao najveću pretnju po sebe, za tabloidnu difamaciju i kriminalizaciju ovih targetiranih meta, te za posredno podsticanje napada na njihovu imovinu koji se odvijaju pod okriljem noći i pripisuju grupama poput novostvorene "Alternative - protiv autošovinizma", za identifikaciju čijih aktera istražni organi i/ili tužilaštvo ne pokazuje nikakvu agilnost. Drugim rečima, takvu taktiku naprednjačkih vlasti u Srbiji možemo videti kao višeslojno zastrašivanje: verbalno sa najviših nivoa vlasti, medijsko putem režimski instrumentalizovanih medija i fizičko, u vidu napada iza kojih stoje opskurne grupe, za koje se nikad ne zna deluju li samostalno, koristeći atmosferu koju je vlast stvorila svojim optužbama, ili u nekoj vrsti dosluha sa vlastima.


Ono što odmah pada u oči je da je do "antisoroševskog" plakatiranja ulaznih vrata Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu došlo vrlo brzo, tek posle nešto više od nedelju dana, nakon što su aktivisti Inicijative na tribini vladajuće SNS u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA osuđen u Haškom tribunalu za ratni zločin, razvili transparent sa natpisom: "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”. Nakon toga su predstavnici Inicijative, kako su naveli, napadnuti ispred zgrade gde se održavala tribina. Vladimir Gak, poverenik SNS u Inđiji i predsednik opštine, tada je za televiziju N1 rekao da ne spori da predstavnici Inicijative imaju povrede, ali da se možda negde neko udario sam, "u vrata ili nešto drugo".


Dakle, ni fizičko nasilje prema protivnicima nije isključeno, istina, u ovom slučaju, ako se ti protivnici usude da protestuju što vladajuća stranka koja se deklariše kao stranka proevropske orijentacije organizuje tribinu sa licima osuđenim za ratni zločin. Telesne povrede je naprednjački gradonačelnik Inđije pripisao samoozleđivanju ili malicioznom delovanju vrata, što se može videti kao nastavak ruganja zdravom razumu i karnevalizacija političkog nasilja, te kao odjek nekadašnje Šešeljeve kore od banane u slučaju iz 1997. godine kada je jedan od Šešeljevih telohranitelja pretukao beogradskog advokata Nikolu Barovića nakon njihovog TV duela. Šešelj je tvrdio da je advokat Barović evidentne povrede zadobio jer se okliznuo na koru od banane.


Ne treba biti vidovit da bi se pojmilo kakva nas alternativa čeka sa opskurnim borcima protiv autošivinizma, čiji broj daleko nadmašuje broj pristalica ove novopokrenute grupe. Jedino ostaje nepoznato pitanje trenutka kada će nas preko noći oblepljena vrata premlatiti zbog javno iskazane kritike na račun naprednjačkih vlasti ili protesta protiv ratnih zločinaca.
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.