Petak 15. jun 2018.

ALARMANTAN NESTANAK NOVINARA


Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, sa zaprepašćenjem je primila vest o nestanku srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića, i zahteva od vlasti u Srbiji da učini sve što je potrebno kako bi pronašla našeg kolegu u najkraćem mogućem roku.


Stefan Cvetković nestao je u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi, gradiću u Vojvodini u kome živi i radi. Automobil koji je koristio, pronađen je sa uključenim farovima i otključanim vozačevim vratima. Pored automobila je pronađen Stefanov ručni sat sa polomljenom narukvicom, a njegovi telefoni su nedostupni.


Stefan Cvetković je proteklih godina dobijao veliki broj pretnji smrću. U više navrata je prijavljivao da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.


Cvetković se godinama bavi temom sprege kriminala i politike u Beloj Crkvi u Južnom Banatu. Poslednjih meseci istraživao je ubistvo Olivera Ivanovića, političara sa Kosova, koji je ubijen 16. januara ove godine u Mitrovici.


Prošle godine bio je nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke.


Bezbednosna situacija za novinare u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, pogoršava se iz godine u godinu. Broj napada, pretnji i drugih oblika pritiska se povećava, dok veoma mali postotak ovih slučajeva ikada završi na sudu.


Još jednom upozoravamo javnost da je napad na novinare – napad na sve građane i na njihovo pravo na informisanost. Zato ih pozivamo da se ujedine i zahtevaju od svojih vlada da kazne počinioce napada i omoguće punu bezbednost za sve naše kolege, a posebno za istraživačke novinare koji se bave slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i drugim visokorizičnim temama.


*


O pretnjama koje je Stefan Cvetković dobijao:


http://www.autonomija.info/jake-snage-policije-nastavile-od-jutros-potragu-za-nestalim-novinarom.html
Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.