Utorak 08. mart 2022.

8-martovski marš - SOLIDARNE I POBUNJENE!

Marš za ženska prava, solidarnost i mir, Beograd,  8. 3. 2022, 16−19h

Osmi mart je dan kada ustajemo zajedno i pridružujemo se naporima i pobedama hrabrih žena koje već 111 godina te borbe vode na ovim prostorima. Ipak, borba za ženska prava nije završena, i ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u nepravdi, siromaštvu i nasilju. Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

IMAMO MNOGO POVODA DA GOVORIMO, MARŠIRAMO I DA SE BUNIMO

Skrećemo pažnju na radna prava žena, na činjenicu da kao žene radimo na niže plaćenim pozicijama i pod nepovoljnijim uslovima, i da često strahujemo od gubitka posla. Ovo je posebno uočljivo kada se radi o samohranim majkama, Romkinjama, ženama s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, lezbejkama, trans ženama i ostalim diskriminisanim grupama. Dok pojedine države Evropske unije smanjuju radno vreme na 6 sati, fabrike u Srbiji su produžile radni dan na 10 ili 12 sati.

Ugrožavanje životne sredine je eskaliralo u korist profita a pod plaštom napretka i otvaranja novih radnih mesta. Legalizuje se otimanje zemlje, vode i vazduha. Žene širom Srbije su preuzele ogromnu odgovornost u borbi za zdravu životnu sredinu kroz organizaciju skupova i protesta.

Danas se na našem kontinentu vodi još jedan rat, koji vodi u još jednu izbegličku krizu i razaranje. Građanke i građani ovog regiona znaju ko u ratu plaća najveću cenu. Zato izražavamo solidarnost sa ženama i muškarcima Ukrajine, ali i Avganistana, Jemena, Sirije… Apelujemo da se za sve ove krize nađe mirno i održivo rešenje.

Nasilje prema ženama, a posebno seksualno uznemiravanje i ucenjivanje na poslu se i dalje nedovoljno prijavljuje i procesuira. Nasilje nad ženama u javnom prostoru eskalira, a nasilje u porodici ne jenjava. Žene nemaju ekonomsku nezavisnost niti podršku društva i institucija da se sa njim izbore.

Pandemija je teže je pogodila žene nego muškarce. Obaveze oko dece, starih i bolesnih, ponovo su postale (samo) ženska briga. Teret kućnog rada dramatično se povećao, a žene i muškarci ga ne dele ravnopravno.

Zbog svih navedenih razloga, pozivamo na osmomartovski marš.

SOLIDARNE I POBUNJENE!

ZA RADNA PRAVA! ZA MIR! PROTIV NASILJA!

Potpisnice saopštenja:

Građanske inicijative
Alternativni centar za devojke
Ipak.Centar
Udruženje žena Peščanik
BeFem
NVO ASTRA
Centar za biopolitičku edukaciju
Organizacija za političku ekologiju Polekol
Inicijativa Pravo na vodu
Politička platforma Solidarnost
Fondacija za mlade Obrenovca
Talas TIRV
FemPlatz
Ženska platforma za razvoj Srbije
Centar za ženske studije
Akademija ženskog liderstva
Ženska platforma za razvoj Srbije
NVO Atina
Udruženje Fenomena
Romski centar za žene i decu Daje
Ženski centar Užice
Radio emisija Zvučna etnografija
Centar za podršku ženama
UG Impuls
Pobunjene čitateljke
Udruženje Krokodil
Udruženje Centar za posebno sposobne
Centar modernih veština
Sekcija žena SSSS za grad Zrenjanin
Sindikalna organizacija Zastava oružje
Vege zajednica
Rekonstrukcija Ženski fond
Beograd Prajd
DC Oktobar
Autonomni festival žena
Geten, centar za prava LGBTIQA osoba
… i još preko 50 nezavisnih aktivistkinja

Vesti arhiva

2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.