Beton br.225
Sreda 25. novembar 2020.
Piše: Tanja Ostojić

Tanja Ostojić: Misplaced Women?

U jeku aktuelnih progona, pretnji, i vređanja savremenih umetnika u Srbiji, a posebno performans umetnika, strip crtača, kao i članova Upravnog odbora i Tela ULUS-a koji orkestriraju pojedinci, grupe ekstremista i pojedini mediji, pozivam sve na solidarnost! Vezano za moj rad na aktuelnoj Jesenjoj izložbi* Udruženja Likovnih Umetnika Srbije u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, upućujem poziv za jedan praktični ogled, za Vas, Vašu decu, studente i prijatelje: —pokušajte da se bavite performans umetnošću uz primenu ovih jednostavnih instrukcija.

Dugogodišnji projekat Tanje Ostojić Misplaced Women? bavi se, pre svega, osetljivošću roda u kontekstu migracije, evocira i testira neprijatnosti tokom administrativnih i sigurnosnih provera koje su postale deo svakodnevice putnica. Rad je osmišljen kao internet i kao realna platforma u javnim prostorima koji su vezani za migracije, a manifestuje se, pre svega, serijom performansa same autorke, grupnim i delegiranim performansima, kao i performans-radionicama, što znači da su, iako je umetnica autorka koncepta projekta, učesnice radionica i drugi autori pozvani da izvode ovaj rad, baziran na osnovnoj ideji autorke u datom kontekstu. Inicijalni performans sastoji se od raspakivanja, izvrtanja i detaljnog pretresa kompletnog sadržaja, džepova, tašne, novčanika, ličnih kofera i torbi performera na lokacijama koje su značajne za migracije, kao na primer: aerodromi, železničke stanice, Western Union servis za transfer novca, policijske stanice za strance u kojima se pribavljaju dozvole za boravak i slično. Ostale autorke koje iz sopstvene perspektive izvode ovaj performans na autentičnim lokacijama ponavljaju slične akcije koje se nadovezuju na osnovni idejni koncept rada Misplaced Women?, tj. bave se pozicijama i iskustvima osoba u tranzitu, migraciji ili izbeglištvu, kojima je često narušena privatnost i koje su izložene različitim vrstama nasilnog pretresa od strane graničnih službenika, pokazivanju ličnih stvari i prisilnom obelodanjivanju činjenica iz sopstvenih života…


Tanja Ostojić: MISPLACED WOMEN? (2009-2020) delegirani performans

Partitura za izvodjenje performansa, br.1: Raspakivanje lične torbe
Oko sat vremena, sa/bez pripremama, jedan/više performera, prostor vezan za migracije

Instrukcije:

  1. Odaberite javni prostor od značaja za migracije koji vas posebno intrigira (javni prevoz, glavna autobuska stanica, aerodrom, granica, džentrifikovani deo grada…)
  2. Kada stignete tamo raspakujte svoju torbu (kao na primer: tašnu, ranac, kofer, ceger sa ličnim stvarima ili praznim plastičnim kesama i pakovanjima od potrošačkih proizvoda…)
  3. Izvadite svaku stvar napolje i izvrnite je naopačke. Izvrnite unutrašnjost torbe napolje. Izvadite sve iz svojih džepova. Izvrnite džepove. Skinite cipele. Izvucite pertle. Nakon što ste sve raspakovali, pogledajte da li možete još nešto da otkrijete.
  4. Za napredne i posebno motivisane: Možete uraditi isto na različitim lokacijama, da vidite da li se vaša akcija različito percipira u drugo vreme i na drugim mestima. U tom slučaju, nacrtajte mapu gde ste sve izvodili performans.

Napomena:
Razmislite o tome kako se osećate dok ovo radite u javnosti. Da li se osećate izloženo? Kako ovo iskustvo rezonuje sa vašim životnim iskustvom i da li vas približava ljudima u izbeglištvu, u tranzitu, sa ljudima koji žive na ulici ili slično… Budite otvoreni za razgovor sa prolaznicima o tome šta radite i zašto to radite. Neka performans traje barem pola sata… Ako ste se hektično raspakovali, nakon kratke pauze i razmene, pokušajte da spakujete svoje stvari sa pažnjom i s poštovanjem (ili obrnuto).

Posebna napomena:
Može se ispostaviti da prostori za koje smatramo da su javni, zapravo to nisu. To znaži da sa ovim performansom možete preispitivati javni prostor i uvideti gde (ni)je moguće izvesti ovu akciju. Obezbeđenje vas može odgurnuti metar od ulaza (u šoping centar ili ono što su danas postale železničke stanice) ili vas policija može pitati - "Šta radite?". Savetujem da povedete nekoga sa sobom ko će pokušati da zagovara obezbeđenje, dok ne završite performans. Takođe možete reći da tražite neku svoju stvar (šta god to bilo), kako biste izbegli da budete izbačeni ili uhapšeni.. s obzirom na to da su performansi i snimanje zabranjeni na mnogim mestima.

Objavljivanje:
Donesite svoj prilog (u formi crteža, beleške, fotografije) na Jesenju izložbu* ULUS-a, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan, Beograd./Pošaljite svoj prilog za objavljivanje na Misplaced Women? blogu.

Autorstvo i objavljivanje:
Sa "Misplaced Women?" projektom obraćamo posebnu pažnju na koautorstvo. Molimo vas da potpišete sopstvenu akciju kada je delite na društvenim mrežama sa: Misplaced Women?, delegirani performans Tanje Ostojić, Raspakivanje lične torbe, vaše ime i prezime, datum, trajanje i lokacija. Mi ćemo učiniti isto sa vašim prilozima. Molimo Vas da nas obavestite da li ste saglasni sa objavljivanjem vašeg priloga na Misplaced Women? blogu i u kontekstu izložbi arhiva projekta.

* Jesenja izložba se održava u periodu od 12. novembra do 6. decembra 2020.

Autor crteža: Dejvid Kejn/David Caines, sa performansa koji je izvela Tereza/Teresa Albor u Westfield Shopping Mall, London, realizovanog u okviru “Misplaced Women?” performans radionice u javnom prostoru Tanje Ostojić, LADA, London, december 2016.
Štrafta arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.