Beton br.231
Utorak 25. maj 2021.
Piše: Darka Radosavljević Vasiljević

Miomir Grujić – Fleka (1954-2003): JAVNI ILEGALAC

Retrospektiva: Salon MSUB, Pariska 14, Beograd, 23. april – 21. jun 2021.
AKT BY FLEKA: Remont galerija, Maršala Birjuzova 7, Beograd, 26. april- 21.maj 2021.

Projekat „Javni ilegalac“ posvećen je kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića – Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, a čine ga tri nezavisne celine. U Salonu MSUB održava se multimedijalna retrospektivna izložba, u Remont galeriji se predstavljaju do sada neizlagani radovi – aktovi, a u izdanju Remont NUA objavljena je obimna monografija. Ovo izdanje na 280 strana formata 30×23 cm predstavlja kompleksan umetnički opus i društveni agažman Miomira Grujića – Fleke. Pored reprinta izuzetnih Flekinih autorskih tekstova i intervjua, nove tekstove napisali su: Darka Radosavljević Vasiljević, Jasmina Čubrilo, Katarina Janković Popović, Milan Bečejić, Milan Atanasković, Milorad Milinković, Srđan Jerotijević, Andrej Mirčev, Miloš Živanović, Dragan Ambrozić i Srđan Đile Marković. Ključni tekstovi i intervjui prevedeni su na engleski.

Miomir Grujić Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Kao slikar, novinar, medijski umetnik, propagator, provokator, delovao je kao specifičan predvodnik i provodnik urbane umetničke scene stvarane na rubovima društva osamdesetih i devedesetih. Pokrenuo je više inicijativa koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najznačajnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu. Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

U svom radu Fleka razvija tri markirana pravca javnog uticaja: verbalnu komunikaciju, organizaciju kulturnih događaja i podršku rock'n'roll-u, sa povezivanjem rock kulture i umetničke scene u širem smislu. On ubedljivo insistira na značaju individualnog, drugačijeg i posebnog, osvajanju slobode kao borbe za pravo na izbor. Fascinantnom koncentracijom, promišljanjem i delovanjem inicira paralelna društvena i umetnička (po)kretanja, stvara zajednicu povezujući ugrožene samomisleće pojedince (ne samo sa margine) i otvoreno se suprotstavlja zombizaciji.

Sebe je često nazivao „Javnim Ilegalcem“ a tu, naizgled besmislenu, sintagmu objašnjavao je na sledeći način: „Ona ukazuje na sav apsurd i izvrnuti smisao kojim je bila obeležena naša stvarnost. Svaki pokušaj pobune drugačijeg mišljenja, izazivao je neopisivo podozrenje u okruženju.“ i „Umetnik je javni ilegalac. Umetnik kao proces, zračenje koje traje bez obzira da li je zapaženo ili zanemareno. Besmisao i apsurd, ironija i cinizam odlike su aktuelne stvarnosti, i istovremeno najbolja sredstva u raskrinkavanju i borbi protiv takve stvarnosti.“

MIOMIR GRUJIĆ – FLEKA (1954-2003): JAVNI ILEGALAC

Retrospektiva: Salon MSUB, Pariska 14, Beograd

Kao kompleksan poduhvat predstavljanja značaja Miomira Grujića – Fleke, izložba u Salonu MSUB je fokusirana na njegov kratak opus vizuelnog umetnika, koji je manje poznat javnosti, ali svakako uključuje druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju njegovog stvaralaštva. Izložba je koncepcijski podeljena u tri zone. Prva pod nazivom IDENTITET versus AUTORITET, inspirisana je izjavom, naslovom jednog od intervjua i predstavlja kultne tekstove ovog autora. Druga je INSTINKT ZONA, inspirisana ultimativnim - kultnim Flekinim tekstom „Instinkt-ultrazona“ i bavi se Flekinim vizuelnim/slikarskim radovima osamdesetih godina. Treća, ZOMBI ZONA u formi dokumentacije ali i audio-video radova, ukazuje na neuništivost duha, društveni angažman i kreativnu snagu Grujića.

AKT BY FLEKA

Remont galerija, Maršala Birjuzova 7, Beograd

Akt by Fleka je izbor od tridesetak ženskih aktova, crteža i grafika, nastalih od sredine do kraja osamdesetih. Ovi radovi, koji su otkriveni tokom pripreme projekta, čine poseban opus i do sada nisu izlagani. Iako se Grujić u svojim vizuelnim radovima prvenstveno bavio arhetipom, vizualizacijom muških, ženskih principa, ciklus aktova izlazi iz ove teme i otkriva novu dimenziju stvaralaštva, koketiranje sa erotikom.

Kustoskinja izložbe i urednica monografije je Darka Radosavljević Vasiljević.

Izložbeni segment projekta ostvaren je u saradnji Muzeja savremene umetnosti i Remont-nezavisne umetničke asocijacije.

MIOMIR GRUJIĆ FLEKA

jun 1954. Šabac – 11. juli 2003. Beograd

Studirao je pravo i slikarstvo u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1985, gde je i magistrirao 1987. Od sredine sedamdesetih aktivan je na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni umetnik. Kao dvadesetogodišnjak, u rodnom gradu Šapcu sarađuje sa različitim organizacijama i štampanim medijima (Kolokvijum, 25.maj i drugi), a krajem sedamdesetih inicira otvaranje Zavičajnog kluba sudenata. Klub je kolokvijano nazivan „Rupa“, a i danas radi pod tim nazivom. Na početku studija u Beogradu započinje saradnju sa Omladinskim novinama i drugim štampanim medijima gde kao saradnik i urednik objavljuje literarne radove, ilustracije, tekstove, eseje, prevode iz oblasti popularne kulture, proširenih medija i teorije umetnosti. Upisavši Fakultet likovne umetnosti (FLU), vrlo brzo postaje glavni i odgovorni urednik časopisa 4F, Univerziteta umetnosti u Beogradu (1982-1984), a zatim i programski urednik kluba Akademija pri FLU (1984-1989). U rad Kluba Akademija unosi nove standarde, programski povezuje vizuelnu umetnost i rock&roll scenu. U istom periodu intenzivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Krajem osamdesetih oboljeva i gubi vid. Decembra 1989. godine na Radiju B92 pokreće eksperimentalni medijski program Radio Šišmiš, koji se sa jednim prekidom emituje do marta 1999. Paralelno, 1993. godine pokreće projekat URBAZONA koji se kroz preko stotinu različitih akcija realizuje u formalnim i neformalnim prostorima do 2000. godine. Od 2000. godine, u saradnji sa KC REX-om realizuje projekat TROTOLETAK u okviru koga objavljuje vizuelne priloge u dnevnom listu Danas.

Miomir Grujić Fleka
Miomir Grujić Fleka
Miomir Grujić Fleka, Pozivnica 212 VI The End Bend, fotokopija
Miomir Grujić Fleka, Pozivnica 212 VI The End Bend, fotokopija
Miomir Grujić Fleka, URBAZONA, plakat
Miomir Grujić Fleka, URBAZONA, plakat
Miomir Grujić Fleka, URBAZONA, plakat
Miomir Grujić Fleka, URBAZONA, plakat
Vesna Pavlović, Miomir Grujić Fleka
Vesna Pavlović, Miomir Grujić Fleka
Miomir Grujić Fleka, Veliki šaman, 1985.
Miomir Grujić Fleka, Veliki šaman, 1985.
Miomir Grujić Fleka
Miomir Grujić Fleka
Štrafta arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.