Beton br.234
Utorak 31. avgust 2021.
Piše: Branka Benčić i Tanja Vrvilo

Apoteka

Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava
Kustosice: Branka Benčić i Tanja Vrvilo
30/07/2021 – 26/08/2021, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan

Doplgenger, Renata Poljak, The Otolith Group, Katarina Zdjelar, Dane Komljen, izbor iz Zbirke fotografije PPMI (Povijesnog i pomorskog muzeja Istre) i izvedbenog arhiva MSKP-a (Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva) Tanje Vrvilo i DB Indoša.

Kako bi obilježili antologijski brijunski susret Tita, Nassera i Nehrua, koji se dogodio prije 65 godina, u ljetno vrijeme dok pišemo i mislimo na ovaj događaj – 19. srpnja 1956. godine, koji je usmjerio i formirao utemeljenje Pokreta nesvrstanih i kada je potpisana Brijunska deklaracija, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost izložbom Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava donosi u naš neposredan prostor aktivirajući sjećanja i memoriju mjesta, u blizinu brijunskog priobalja, radove nekoliko umjetnika i umjetničkih kolektiva u dijalogu s arhivskim slikama – fotografijama iz kolekcije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (PPMI) iz Pule i memorije Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva (MSKP) iz Zagreba.


U prirodi je pokretnih slika kašnjenje između vremena ovdje i drugdje. Zahvaljujući mediju fotografije, tvrdi Susan Sontag, pamtiti zapravo sve češće znači sjetiti se neke slike. Stoga, izložba koja je pred nama, djeluje kao „forum slika“, javni prostor gdje slike imaju glas, podsjeća nas na potencijalnosti prošlog vremena i mogućnosti društvene imaginacije, formirajući se na nasljeđu međunarodne solidarnosti, antiimperijalističke i antikolonijalne borbe, miroljubive koegzistencije, dugom trajanju ideja, vrijednosti i slika Pokreta nesvrstanih u radovima suvremenih umjetnika uz prisutnost arhivske dokumentacije, zamišljajući izložbu kao mjesto njihova re-arhiviranja.

Na otvaranju izložbe prikazan je film U godini mirnog Sunca grupe Otolith, a program zatvaranja uključit će projekciju filma Svi sjeverni gradovi Dane Komljena.

Popis radova:

The Otolith Group In the Year of the Quiet Sun (U godini mirnog Sunca), video, 2013
Doplgenger Kroz noć bez zvezda, tamnu i gustu kao mastilo (Beneath a Starless Sky as Dark and Thick as Ink), video, 2016
Katarina Zdjelar Malaika (My Lifetime), video, 2021
Renata Poljak Još jedan odlazak (Yet Another Departure), video, 2019
Dane Komljen Svi sjeverni gradovi (All the Cities of the North) film, 2016
Arhiv Tanja Vrvilo i DB Indoš TV MSKP: Ovdje su Dan Afrike i Dan mladosti (TV MSKP: Here are Africa Day and Day of Youth, 2007)
Zbrika fotografija Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Pula / Collection of Photography, PPMI (The Historical and Maritime Museum of Istria)

Ljubaznošću: umjetnici, LUX, Bonobostudio, imai, PPMI

Program se odvija u partnerstvu s Filmskim mutacijama: festivalom nevidljivog filma

Podrška: Grad Vodnjan, Ministarstvo kulture i medija RH, HAVC Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura nova

Grupa Otolith, U godini mirnog Sunca (1)
Grupa Otolith, U godini mirnog Sunca (2)
Arhiv Tanja Vrvilo i DB Indoš TV MSKP
Dane Komljen, Svi sjeverni gradovi
Doplgenger, Kroz noć bez zvezda, tamnu kao mastilo
Renata Poljak, Još jedan odlazak
Izbor iz zbirke Povijesnog i pomorskog muzeja Istre
Katarina Zdjelar, Malaika
Štrafta arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.