Ponedeljak 08. maj 2017.

bordel balkan

Provokativna predstava “Bordel Balkan” prištinskog dramskog autora Jetona Neziraja, koju je režirao Andraš Urban iz Subotice, premijerno je izvedena 28. aprila u Narodnom pozorištu u Prištini uz jako prisustvo policije, a protekla je bez incidenata, uprkos pretnjama smrću Neziraju i najavi kosovskih ratnih vojnih veterana da će je sprečiti.

Neziraj je zahvalio prijateljima, rodbini, kolegama i medijima, koji su izrazili solidarnost povodom pretnji koje je dobio, dodajući da takva podrška mnogo znači i njemu i njegovom timu u kojem su i Irena Popović (muzika), Yilka Brada (kostim) i Zeni Ballazhi (scenografija).

Neziraj je dan uoči premijere objavio da je dobio pretnje smrću od grupe ratnih veterana, koji su ušli u Narodno pozorište i najavili da će sprečiti silom premijeru predstave “Bordel Balkan”.

Pretnje su uputili predstavnici Organizacije ratnih vojnih veterana (WVO) Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/KLA), koji smatraju da predstava “Bordel Balkan” uvredljivo govori o njihovoj borbi za nezavisnost Kosova.

WVO je, kako je naveo PrishtinaInsight.com, potvrdila i saopštenjem da planira da blokira premijeru predstave koju je “napisao Jeton Neziraj, a režirao srpski reditelj”. Iako nisu videli predstavu, pripadnici WVO su naveli da imaju informacije da “Bordel Balkan” degradira “borbu OVK i nacionalne vrednosti”. Pozivajući na bojkot, naveli su i da su se “sreli sa autorom takozvane predstave, ali da je on odbio da im pokaže tekst”.

“Pozivamo publiku da ne dođe na predstavu koja ismeva naše nacionalne vrednosti. Mi ćemo je, kao KLA, blokirati”, poručili su ratni veterani uoči premijere nove predstave Neziraja, zasnovane na motivima Eshilove tetralogije “Orestija”.

Prema rečima Neziraja, burne reakcije na još neviđenu predstavu ukazuju da je reč o manipulaciji nekoga ko želi da kreira skandal u vezi sa njegovim komadom i vrati Kosovo u vreme tame, kada su, između ostalog, estetske vrednosti i pozorišne standarde kreirali neprofesionalci.

Pretnje Neziraju oštro je osudilo i Udruženje pozorišnih umetnika Kosova (SHATK), a reagovalo je i kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta, koje je kratko saopštilo da podržava rad i nezavisno funkcionisanje Narodnog pozorišta, kao i svih nacionalnih institucija kulture, te da smatra da kreativna sloboda i nezavisno funkcionisanje institucija kulture ne smeju biti ugroženi u bilo kojem slučaju.

Znatno direktnije reagovalo je Udruženje pozorišnih umetnika Kosova, koje je navelo da pretnje saopštenjima i direktan pritisak na Neziraja i druge umetnike i učesnike predstave “Bordel Balkan” predstavljaju udar ne samo na slobodu izražavanja i slobodu govora i stvaralaštva, već ugrožavaju i život i integritet umetnika, preneo je portal kultplus.com.

U predstavi “Bordel Balkan”, koja se izvodi na albanskom (sa engleskim titlom), igraju Astrit Kabashi, May-Linda Kosumovic, Adrian Morina, Armend Baloku, Armend Smajli, Shengyl Ismajli, Arta Selimi, Albulena Kryeziu-Bokshi, Shpejtim Kastrati, Ylber Bardhi i Adhurim Demi.

http://www.seecult.org/vest/bordel-balkan-u-pristini-uprkos-pretnjama