Ponedeljak 11. april 2016.
Piše: Milan Rakovac

VELEČASTIVI vs. NEČASTIVI

O hrvatskoj ungaro-polonizaciji, klerikalizaciji i egzorcizmu

 


MILAN RAKOVAC (1939)
Hrvatski romanopisac, pjesnik, publicist i novinar. Osnovnu školu i gimnaziju polazi u Puli i Zagrebu. Diplomirao na Vojnopomorskoj akademiji u Divuljama. Po završetku vojne službe obnaša političke dužnosti u Puli i Rijeci. Bio glavnim urednikom pulskog dnevnika Glas Istre. Većinu radnog vijeka do umirovljenja proveo na Televiziji Zagreb (Hrvatskoj televiziji) kao urednik i autor zapaženih dokumentarnih filmova, reportaža i interviewa. Trajno prisutan u javnom i kulturnom životu s temama istarskog i uopće “jadranskog” identiteta, granica, hrvatsko-talijansko-slovenskih odnosa, povijesti fašizma i antifašizma. Aktivan u redovima Čakavskog sabora, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika, član uredništava časopisa Istra, Nova Istra, La Battana, kolumnist Glasa Istre i dr. Utemeljitelj i programski voditelj međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza (Umag, Kopar, Trst). Suautor ili autor monografija, tekstova pjesama popularne glazbe (Franci Blašković, Tamara Obrovac), prevoditelj s talijanskog jezika (F. Tomizza, Bolji život; P. Parovel, Izbrisani identitet, A. Vivante, Jadranski iredentizam i dr.). Autor je scenarija za filmove redatelja V. Fulgosija Grgo gre u Pazin (Televizija Zagreb, 1983) i Na istarski način (Adria film, Zagreb, 1986). Više je njegovih tekstova doživjelo i kazališna uprizorenja (‘Riva i druži, 2010,  Blak, 2015).
                                    (A. Pužar)

„I na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa sa zločinačkim i marionetskim režimom NDH. NDH je bila tvorevina, koja se mimo volje hrvatskog naroda, odrekla dijela Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Baranje i Međimurja. NDH je bila zločinački režim koji je progonio i masovno likvidirao Židove, Rome i Srbe te sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret“: ovo riječi na 75. Godišnjicu  proglašenja NDH, izrekao je Darinko Kosor, šef HSLS-a, član Domoljubne koalicije. Iz koje nikad do sad nismo čuli ovako nešto, nego uvijke napade na „dva totalitaraizma“. Možda vlast na taj način pokušava popraviti nepopravljivo, jer političke organizacije Židova i Srba u Hrvatskoj već su objavile da neće sudjelovati u državnoj komemoraciji žrtava Jasenovca! Neće doći ni Slavko Goldstein, kojem je u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga Jasenovac – tragika, mitomanija, istina, premda se na promociji pojavio čak i ministar Hasanbegović!


Živahno je bilo s ove strane Bregane, u potonja dva tjedna, kao u nekom špijunskom romanu nižu se bizarne scene: lopovi odnijeli 280.000 eura i dva kila zlata iz sefa središnjice policije (smijenjeni svi šefovi – kadar SDP-a, jasno)... Pa ulovljeni otac i sin u bijegu zbog Panama-papira, sitnica od nekih 100 miljuna „opranih“ eura... Stari šef SOA (sigurnosno obavještajna agencija) još nije formalno smijenjen a novi je (neformalno) postavljen... Uskoro se bira skoro cijelo članstvo Ustavnog suda, za to trebaju 2/3 saborskih glasova, pa ili neće biti Ustavnog suda, ili Ustavni sud neće više biti naravno-nadnaravan, između Sabora i Boga, nego nekakav mini-saborčić sastavljen od „domoljuba“ i „izdajica“...  Šerif Zoki Milanović nadmoćno je pobijedio Komadinu i ostaje šef SDP-a, pun osvetničke energije – i bez rezerve podržava vlast u nerazumnoj blokadi pregovora Srbije za ulazak u EU, što je odvelo Zagreb i Beograd – u hladni rat!


Zanimljiva je i retorika dva međunarodna festivala, upravo traje program 10. Festivala tolerancije , kojeg vodi Branko Lustig (na otvorenju je bio i Hasanbegović !) – koji se mahom bavi holokaustom.  Pa do jučer svjetski zagrebački Subversive festival za mjesec dana, s ne baš subverzivnim naslovom – Politika prijateljstva.


FFZG_protivklerikalizacije


Objavio je književna djela: Haluj ili Sunce je ditesino zlatno (roman), Pula 1986. (knjiga donosi i scensku igru Politeama ili lokalno-globalni patatrac), Priko Učke (poezija, eseji, putopisi, zapisi), Pula – Rijeka 1980,‘Riva i druži ili, caco su nassa dizza (roman), Zagreb 1983. [1982.], ‘Riva i druži ili, caco su nassa dizza(roman; drugo, izmijenjeno izdanje), Pula 1984, Sik (pjesme), Rijeka 1980, Sliparija (roman), Zagreb, 1986,Snovid (roman), Zagreb, 1987, Istragram: štorije i uganke (kratke priče), Zagreb, 2000, Sliparija(obnovljeno), Pula, 2004., Cha for kids, Zagreb, 2004., La Triestina (roman), Rijeka, 2006, Kvarnerski otočni lucidar (zbirka polihistoričkih eseja i glosa), Zagreb, 2006. Besida priletuća (poezija), Zagreb, 2009, Sinovi Istre  (eseji), Pula, 2011, Izabrana djela, Zagreb, 2015. O M. R. kritičke priloge objavljivali su B. Biletić, J. Lužina, J. Kaštelan, I. Mihovilović, Z. Črnja, A. Kliman, D. Načinović, M. Strčić, M. Stojević, V. Visković, I. Mandić, A. Pužar,  B. Brković, Z. Zima i dr.

S razlogom sam malo jedak, naravno, hrvatskoj nomenklaturi zbilja sada jako treba „tolerancija“ i „politika prijateljstva“, jer nas već cijeli svijet proziva nas radi fašizacije društva, ungaro-polonizacije... Ako su uvodne crtice više bizarne nego zbiljski važne, ipak govore u prilog ideje vladajućih o promjeni svjetonazora (!!!) hrvatskog društva (naroda). A Kolinda Nazionale pakuje sardine u tvornici ribljih konzervi Sali na Dugom otoku; pa se, bez veze, sjetih anegdote kad je Duče obilazio Istru, a ljudi pasu travu uz cestu: Zašto tu jedete travu? Gladni smo, Duče! Ali prašnjava je od auta, tamo malo dalje je lijepa, zelena i sočna trava...


No, ovo prestaje biti zabavno kad se suočavamo ovih dana s naumom klerikalizacije školstva, od vrtića do srednjih škola, došlo je na red i visoko školstvo: dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Bulić, uz sudjelovanje rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, već su spremili ugovor u suradnji FF-a i KBF-a. Ali, kao u slučaju Panama, i ovaj je ugovor hakiran, i studenti Filozofskog fakulteta održali su plenum protiv njega, prijeteći i blokadom. Jer ugovor (kojeg nisu još vidjeli ni profesori, ni studenti!) sadži rintu naznaku da je nositelj suradnje dvopredmetnih studija KBF, te će taj kontrolirati programe i izdavati diplome – a to znači Kanonsko pravo iznad Građanskog, to jest Vatikan iznad Republike Hrvatske. Dekan je već smijenio prodekanicu Branku Galić koje se protivi tom ugovoru, a studenti i profesori FF-a odraži su tribinu VELEČASTIVI NA FILOZOFSKOM FAKULTETU (parafraza naslova drame Ive Brešana Nečastivi na filozofskom fakultetu).


Uzbuđeni ste, vi hiperventilirate: rekao je bio u Saboru Milanović mladoj zastupnici HDZ-a. Domoljubi sad zbilja hiperventiliraju, jer ne shvaćaju kako zavedeni narod odbija razumijeti očevidno spasonosan naum vlasti, da iz njega istjera crvene demone: tle gre za egzorcizem! Jasno da mi vragom opsjednuti ne shvaćamo u kakvoj smo opasnosti: zato će oni istjerati đavla iz nas. Malo morgen!

Beton plus arhiva

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.