Četvrtak 16. jun 2011.
Piše: Anarho-sindikalistička inicijativa

Saopštenje

Na mirnom protestu protiv održavanja NATO konferencije u Beogradu, koji je održan 12. juna sa početkom u 18 časova kod Sava Centra, u organizaciji Anti-NATO kampanje, kome je prisistvovalo oko 100 ljudi, policija je vređala i bacala ljude niz padinu, a brutalno je uhapšeno čak osam mirnih demonstaranata. Šestorica uhapšenih, od kojih je jedan hrvatski državljanin, prebačeni su u policijsku stanicu Novi Beograd gde im je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. Preostala dvojica odvedena su u policijsku stanicu u ulici 29. novembra, od kojih je jedan ubrzo pušten, a drugi, Ratibor Trivunac, po hitnom postupku osuđen na 15 dana zatvora i odmah poslat na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Padinska Skela.

Protiv šestorice zatvorenih na Novom Beogradu pokrenuti su krivični postupci za „Ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti“, dok je protiv jednog od njih, Koste Ristića, čak pokrenut krivični postupak za „Napad na službeno lice”, iako se na snimku jasno vidi da se prema njemu policija najbrutalnije ponašala. Naime, više pripadnika interventne policije ga je oborilo i vuklo po ulici, a jedan inspektor u civilu pokušavao je da ga saplete i šutne.

Jasno je da ne postoje elementi ni jednog od

navedenih krivičnih dela koja se uhapšenima stavljaju na teret. Sa druge strane, smatramo da je došlo do zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja  službene dužnosti od strane postupajućih policajaca.

Nikolu Vukobratovića, državljanina Hrvatske, koji je u trenutnku privođenja mirno sedeo na zemlji, Prvo Osnovno tužilaštvo u Beogradu stavilo je pred izbor: ili će mu biti određen jednomesečni pritvor u paklu Centralnog zatvora u Beogradu ili će uplatiti 50.000 dinara na racun Gradskog sekretarijata za zdravstvo. Aktivisti Anti-NATO kampanje suočeni sa nemilosrdnom ucenom pravosudnih organa, prikupili su traženi iznos i uplatili ga, nakon čega je Nikola Vukobratović oslobođen i vraćene su mu putne isprave, tako da je ubrzo napustio Srbiju.

U montiranom ekspresnom sudskom procesu, bez učešća svedoka odbrane, a na osnovu lažnog svedočenja pripadnika MUP-a, Ratibor Trivunac osuđen je na 15 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa. Budući da se Trivunac u periodu pre protesta nalazio u Makedoniji, odakle se vratio na dan održavanja skupa, jasno je da je terećenje njega za organizovanje skupa potpuno besmisleno.

Policija već mesec dana zastrašuje i na različite načine vrši pritisak na aktiviste Anti-NATO kampanje, zato što državi ne odgovara autentično samostalno narodno organizovanje. Toleriše se samo organizovanje u unapred zadatim okvirima, koji su dobro uklopljeni u sistem. To se najbolje vidi iz činjenice da su istog dana na skupu u organizaciji DSS-a paradirali članovi klerofašističke organizacije Obraz, a da su se dan kasnije članovi SRS na protestu ispred Predsedništva koškali sa policijom, ali da niko od njih nije uhapšen, a da je policija nasrnula na nenasilne učesnike mirnog skupa u organizaciji nezavisne Anti-NATO kampanje, uhapsila osam ljudi i pokrenula krivične postupke.

Pošto nisu uspeli da nas spreče da se nezavisno organizujemo, pokušali su da kroz vrlo ozbiljno organizovanu medijsku blokadu spreče da do javnosti dopru ionformacije o delovanju Anti-NATO kampanje, ali sada, zahvaljujući snimcima koje su načinili aktivisti Anti-NATO kampanje celokupna javnost je svedok državne represije i policijske brutalnosti.

Zahtevamo momentalno oslobađanje Ratibora Trivunca, aktiviste Anti-NATO kampanje i obustavljanje pocesa protiv svih uhapšenih na protestu ispred Sava Centra.

Beton plus arhiva

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.