Nedelja 23. januar 2011.
Piše: Timea Szabo

Pismo Tadiću

Predsednik Boris Tadić
Republika Srbija

Poštovani gospodine Predsedniče, Vaša Ekselencijo,

 

 

Pre svega, dozvolite mi da izrazim poštovanje prema vašem posvećenom radu koji je ključni faktor u procesu približavanja Republike Srbije članstvu u Evropskoj Uniji. Uveravam vas da to poštovanje dele svi odgovorni građani moje zemlje koji žele dugotrajne harmonične odnose Mađarske i Srbije.

 

 

Kao predstavnica Odbora za ljudska prava u Parlamentu Mađarske i parlamentarne grupe Politika može da bude drugačija, htela sam da vam na Dan ljudskih prava poželim puno uspeha u vašem radu. Sigurna sam da ste kao nekadašnji studentski aktivista koji je hapšen zbog podizanja glasa protiv kršenja ljudskih prava i sada posvećeni ideji univerzalnih prava u podjednakoj meri kao i bilo koji sadašnji aktivista bilo gde u svetu.

 

 

Zato sa punim poštovanjem želim da skrenem vašu pažnju na sudbinu petorice državljana Republike Srbije mađarske nacionalnoisti iz Temerina, koji su osuđeni na nerazumno duge zatvorske kazne za učestvovanje u pokušaju ubistva Zorana Petrovića. Ne želim da na bilo koji način poreknem stravičnu prirodu njihovog zločina, kao ni moralnu i zakonsku odgovornost za učestvovanje u fizičkom napadu. Ja sam ipak, kao i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti ljudskih prava, uverena da su kazne na koje su osuđeni veoma neproporcionalne. Nadam se da nećete shvatiti kao neprimereno ako podsetim Vašu Ekselenciju da je Biljana Plavšić za zločine protiv čovečnosti osuđena na 11 godina zatvora, što je jednako najkraćoj kazni u slučaju Temerin. Sa poštovanjem vas molim da uzmete ove činjenice u obzir, kada i ako ovaj slučaj dođe do vas i vaših predsedničkih ovlašćenja.   

 

 

Iskreno želim da slučaj mladića iz Temerina više ne bude kontroverzno pitanje i da oni koji su odslužili pravedne kazne za svoja dela mogu da nastave sa svojim životima. Sa ovom velikom nadom ostajem

 

 

Iskreno Vaša

 

 

Timea Szabo

 

 

Potpredsednica parlamentarnog Odbora za ljudska prava, nacionalne manjine i građanska i verska pitanja

 

Predstavnica parlamentarne grupe Politika može da bude drugačija

Beton plus arhiva

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.