Četvrtak 18. januar 2018.
Piše: Marinika Tepić

Narastajuća fašizacija Srbije uz podršku SNS

Otvoreno pismo narodne poslanice Nove stranke domaćoj i međunarodnoj javnosti


Apelujem na nadležne državne organe da je krajnji čas za preduzimanje konkretnih i nedvosmislenih koraka u suzbijanju dalje fašizacije našeg društva, koja je uzela maha tokom 2017. godine, a sve eksplicitnije kako se bliže izbori za Grad Beograd. Štaviše, sada uz neskrivenu javnu podršku Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke.


Narastajući fašizam povampirio je ideje fatalne za svako društvo, a u Srbiji pre samo nekoliko dana, 11. januara, u isti front i formalno okupio oko novoosnovane organizacije "Srpska desnica" ekstremne i osuđivane desničare, četničku omladinu, nedićevce, Duginove propagatore evroazijskog puta za Srbiju, SNP 1389 Miše Vacića, tzv. viteške redove, a sve uz javnu podršku Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, koju je na ovom skupu predstavljao potpredsednik SNS Milenko Jovanov. Javna Vučićeva podrška Srpskoj desnici, njenom novoizabranom predsedniku Miši Vaciću i odluci da izađe na izbore za Grad Beograd otvara i jedno potpuno novo pitanje na našoj političkoj sceni - legalizaciju i institucionalizaciju ekstremno-desničarskih i fašističkih organizacija, paraorganizacija i pojedinaca.


Dan kasnije, u petak, 12. januara, javno sam najavila da ću inicirati pred Ministarstvom unutrašnjih poslova zabranu ulaska u Republiku Srbiju dvojice britanskih fašista Džejmsa Džima Dousona (James Jim Dowson) i Nika Grifina (Nick Griffin), čiji je Miša Vacić jedan od glavnih saradnika u R. Srbiji. Sasvim je jasno da su Douson i Grifin, nakon proterivanja iz Mađarske u proleće prošle godine, svoje delovanje usmerili na Srbiju i Kosovo, i da zbog zatvaranja vrata Budimpešte centar evropske desnice preti da se preseli u Beograd.


Ističem kao naročito važnu pouzdanu informaciju da me navedene desničarske i profašističke organizacije i njihovi aktivisti interno nazivaju Džo, aludiraju na britansku parlamentarku Džo Koks (Jo Cox), koju je 2016. godine na ulici ubio jedan ekstremista. Britanska javnost uprla je tada prst u organizaciju "Britain First", čiji je Džim Douson osnivač.


Podsećam da od novembra meseca postavljam pitanja u Narodnoj skupštini šta Douson i Grifin rade u službenim prostorijama Vlade Srbije, u Vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju u društvu Miše Vacića, uprkos neistinama njenog direktora Marka Đurića da niko iz Kancelarije ne poznaje ova lica. Ovo sam dokazala njihovom zajedničkom fotografijom na kojoj se uz Dousona, Grifina i Vacića nalazi i Dejan Damnjanović, koji u Srbiji vodi "kabinet" princa Vladimira Karađorđevića i radi pod njegovim direktnim pokroviteljstvom. Damnjanović je Grifina i Dousona vodio po srpskim manastirima na Kosovu i Metohiji, kada su donirali vojnu opremu, sve osvedočeno fotografijama, ali i u Bugarsku, gde su zabeleženi snimci u vojnoj uniformi Dousona, Grifina i Damnjanovića, kako bugarskoj paravojnoj jedinici takođe doniraju vojnu opremu dok ona hvata migrante. Po sopstvenoj izjavi od 11. i 12. juna 2017. godine "održan je sastanak u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima Srba i elaborirani su planovi za reakciju u slučaju moguće albanske agresije na srpski deo grada".


Odmah potom, u subotu, 13. januara, pomenuti Dejan Damnjanović me je u ime Reda princa Vladimira Karađorđevića optužio za najteža krivična dela protiv države i ustavnog poretka, za "ugrožavanje bezbednosti, teritorijalnog integriteta i državnog poretka" tražeći od Bezbednosno-informativne agencije da tim povodom reaguje.


Napominjem da su Karađorđević i Damnjanović istovremeno saradnici i promoteri i Aleksandra Dugina, u međunarodnoj javnosti prepoznatog kao fašističkog ideologa, čiju "novu" evroazijsku prorusku ideologiju zajedno propagiraju, politički i državni zaokret ka Rusiji Vladimira Putina, jednako kao i DŽim Douson. Takođe, njihov zajednički saradnik, ekstremista i izdavač faši-literature za tržište Evrope kroz svoju izdavačku kuću "Arktos", Šveđanin Daniel Friberg, viđen je u međunarodnoj javnosti kao njihov direktni finansijer, kao uostalom i celog ekstremno-desničarskog pokreta u Evropi, naročito među mladima (npr. "Generacija identiteta"). Najaktuelniji autori Fribergovog Arktosa su upravo profašistički ideolozi Aleksandar Dugin i Julius Evola (reeditovana izdanja). O Fribergovoj i Dousonovoj saradnji sa ekstremnim mađarskim desničarima, Jobikom, a naročito "64 Županije", kao i Identitaristima, međunarodna štampa je dosta izveštavala.


Posledično, dolazimo u situaciju da direktni propagatori fašističkih ideologa, koji etiketiraju kao izdajnike antisrpske strane plaćenike i pozivaju na javni i državni linč svakog ko se pobuni protiv narastujećeg desnog ekstremizma, ko traži zabranu profašističkih organizacija - budu sutra donosioci javnih odluka uz javnu podršku vladajuće stranke. Podsećam da sam 5. decembra 2017. godine inicirala pred državnim javnim tužiocem zabranu Nacionalnog srpskog fronta, na čijoj su javnoj tribini aprila 2016. godine gostovali Grifin i Douson, a sa koje su poslate poruke mržnje, diskriminacije i kršenja ljudskih prava, pozivi na oružanu pobunu protiv migranata.


Podsećam i da sam zbog javno postavljenih pitanja u Narodnoj skupštini u više navrata tokom novembra i decembra bila izložena svakodnevnoj harangi kroz lažne, uvredljive, diskriminatorske, mizogine objave o meni na desničarskim portalima, da bih 4. decembra bila prinuđena da policiji prijavim javne pozive na moje ubistvo na portalu "Nacionalist" koje potpisao Tomislav Lovreković. On je uhapšen, ali je javni linč nastavljen, da bi 13. decembra 2017. godine na više lokacija u centru Beograda osvanuli grafiti "Marinika, shvati, nećemo stati" (na gradilištu bivše ambasade SAD) i "Korneliu Kodreanu ne Marinika Čobanu" (u Terazijskom tunelu, najprometnijem u gradu, uz grafit "General Ratko Mladić"), a kao posledica pretećeg teksta objavljenog dan ranije, 12. 12. 2017, na istom portalu od strane desničarskog Pokreta 1389 čiji je zakonski zastupnik Miša Vacić, lider i pomenute novoosnovane Srpske desnice. U tom tekstu saopštenja ovog pokreta "Spremni smo na haos ako država kapitulira" navodi se da "ukoliko se država usudi da pokrene procese zbog laži i da se ijedan nacionalista ponovo nađe nevin iza rešetaka i sve pre procesuiranja Marinike Tepić, ukoliko se desi da ona (država) kapitulira, mi nećemo - poručili su iz 1389".


Ovakvo delovanje zakonom je zabranjeno u Republici Srbiji. Takođe, ono je suprotno vrednostima na kojima počiva Evropska unija, za koju se javna vlast Republike Srbije deklarativno zalaže. Delovanje protiv zajemčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, svakovrsne diskriminacije, zabranjeno je i Ustavom R. Srbije. Stoga je jasno da u aktuelnoj Srbiji, u kojoj su do maksimuma ugrožene vladavina prava, sloboda medija i kontrola izvršne vlasti, desničarski ekstremisti i fašisti nalaze svoje utočište uz neskrivenu podršku i odobravanje javne vlasti.


I brojne organizacije civilnog društva, od Nacionalnog konventa za EU, YUKOM-a, Ženske platforme za razvoj Srbije i drugih, apelovale su da se istraži govor mržnje, pretnje i pozivi na ubistvo čija sam meta bila, i to zbog pitanja koja sam postavila za skupštinskom govornicom - na mom radnom mestu.


Nadala sam se da će nadležni državni organi raditi na razbijanju desnog ekstremizma, kako ćutanjem i ignorisanjem ne bi bili saučesnici u fašizaciji ovog ionako postkonfliktnog društva upravo po nacionalnoj i verskoj osnovi. Kao i da neće čekati da pretnje postanu stvarnost, da pređu s reči na dela. U skladu s tim podsećam i da sam u decembru, pored Lovrekovića, zbog pretnji prijavila policiji i Mišu Vacića, jer je javno propagirao pozive na moje ubistvo, da bi se, kao što vidimo, pokazalo da on ima direktnu zaštitu Aleksandra Vučića i SNS nakon javne podrške Vacićevom budućem izbornom delovanju.


Zbog izostanka adekvatne reakcije nadležnih državnih organa, prinuđena sam da se obratim domaćoj i međunarodnoj javnosti, apelujući na sve autoritete da vlastima R. Srbije daju do znanja da fašizam, prikriven ili ne, nije pitanje izbora ili političke taktike, već da je zabranjen, jasno i nedvosmisleno.

Beton plus arhiva

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.