Sreda 31. maj 2017.
Piše: Redakcija Betona

danas kada postajem predsednik


Kada se zbližiš sa virusom na plus trideset celzijusa, i više, nisi siguran da li se preznojavaš zbog spoljašnje temperature ili zbog „unutrašnjeg samosagorevanja“.


Da li je pakao nalik grotlu vulkana ili Antarktiku? Autor stvoren ispod palube preferira, kao i neki, vruće. Zašto mu je onda stil tako hladan?


Nisam znao da sunce može da delimično napumpa košarkašku loptu na terasi. Sve stvari se na toploti šire, veli udžbenik. Sem čvaraka, veli iskustvo.


„Bez vas bih je mogao stopiti“, veli Banović srditoj tazbini, koja je krenula isukanih sablji na sestru i ćerku. Stub od soli, pun čežnje za Gomorom, ni užarena kugla ne može stopiti. Ni okamenjene svatove u Đavoljoj varoši.


Melodramatični diktator u pokušaju po suncu sebi šalje autobuse podrške i batinaše da pokupe nepoćudne transparente, uključene kamere na mobilnom i diktafone. Ispod Ustava, samo za njega, iskopirano je Miroslavljevo jevanđelje. Bič ište kič.


Maturanti slave poslednji dan školovanja. Do pet popodne zvučnik nadbija metež motora i trube podrške. Trubači u školskom dvorištu. Oh, oh, kakva sreća...


Seka, Ceca, Sinan, Bajaga, i moji drugovi, ohridski biseri, pajceki na ražnju, Jan Majen danas je pobegao sa časova. Ko ima ovakvu mladost, ne mora da brine za budućnost svadbarskog patriotizma. Ko ne razume maturante, ne razume Vučića.


Aleksandar Prvi celiva steg, pečat i ustav, sa dlanom položenim na kopiju Miroslava, kao da ga kopija skenira, kao da je Miroslav kovčežić božanske milosti koji će se otvoriti samo odabranima. Obdariće one koji veruju, u sebe, i daće im se, one koji sruše drugima i ponize ih, i izgradiće im se.


Pakleni plan ili paklena veza – mali TV diktator koji je zaboravio svoju prošlost, rodivši se čist i nevin kao ruža iz đubrišta svoga zaborava, i omladina koja slavi ulazak u sivu zonu svog života: visoke školarine, visoka nezaposlenost, krediti za srećno roblje i usko grlo graničnih prelaza. On bi da porađa, ne da zakopava, oni bi da slave svoj ostanak u samoskrivljenoj nezrelosti i zabavi miliona.


Tačka preokreta: grobara zamenjuje babičar, sa rukom na Miroslavu i sa batinašem na ulici. Dobrosusedstvo za dobre susede, ostali raus. Tenzije mediokritetskih pretenzija, najave i žalopojke, vanredne konferencije posle prepodnevnih brifinga, sezone nove. Još samo jedan mandat.


Slatka dremež na suncu, rodnica srpstva u srcu.


Ustajte i utrojte.


Paranoid android postao je, predsednik je naš.

Beton plus arhiva

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.