Beton br.141
Subota 18. april 2015.
Piše: Sonja Gočanin

RIJALITI OTKRIĆE DNK

Pinkove zvezde padalice

 
 

Plemenska zajednica pod radnim nazivom ,,Srbija“ posle dugog lutanja pronašla je DNK. To se dogodilo brzo nakon što je poglavica (izabran direktnim putem) pronašao komentarisanje na fejsbuku, a drugi poglavica (izabran putem većine u plemenskoj skupštini) pronašao Berlinski zid i tada sa žalošću konstatovao da je srušen. Međutim, kuriozitet pronalaska DNK je u tome što njen pronalazač Željko Mitrović uopšte nije nameravao da pronađe DNK, već medijski sadržaj rekordne gledanosti. Lepo i korisno se, na radost konzumenata medijskih čudovišta, stopilo u projekat pod originalnim nazivom DNK, sa ciljem da ovo naučno otkriće pred ekranima da krila kompleksima srpskih muškaraca ili im, pak, utera alimentaciju dok banana sudstvo ispija kafe.


Scenario emisije je dosta jednostavan: voditelj u društvu asistentkinje ima zadatak da pronađe što više ljudi koji veruju da se DNK analize mogu raditi samo i jedino posredstvom pomenutog Željka Mitrovića, a na polzu rejtinga njegove televizije. Kada ih pronađe, uzima im briseve, transparentno, pred kamerama (nauka je to), ali pre nego što otvore usta za uzimanje brisa, junaci te groteske informišu voditelja o tome: s kim je Milka bila kada nije bila sa njim, s kim je na more išla, a u čijoj kući boravila, pa da, na osnovu tih činjenica, Željkova posada bez cilja i kormilara tu iscrta porodično stablo. Svestan uloge koja mu je dodeljena, voditelj se pripomaže i drugim ad hoc naučnim sredstvima poput fejsbuk fotos, kada ova druga iz naslova zataje, kako bi pravilno izveo zaključak da je ,,mali isti ti“.
dnk211014 Pinkovi DNK istražitelji na zadatku
I dok je DNK ekipa bila posvećena tome da srpskom muškarcu približi taj Svet gral koji egzaktno pokazuje na koju nejač ima pravo vlasništva, učesnice tog rijalitija mogle su neopaženo da uzgajaju masnice kao modni detalj. To je, pre svega, zbog toga što su za radnike Pinka žene sa takvim modnim dodatkom dosta uobičajena pojava, toliko uobičajena da ih rado ugošćavaju u jutarnjem programu zajedno sa realizatorima tog modnog trenda. Jutarnji program se tako pokazao kao divan jedan prostor za razmenu ideja kako se supruzi može jednostavno i, mahom, bez značajnih posledica iscrtati masnica. Slučaj voditelja Pinka Vladimira Stanojevića je tako pokazao da se, samo ako postoji volja, od premlaćivanja supruge može napraviti sjajna rijaliti zabava, a sam čin relativizovan do imbecilnosti.
U svakom slučaju, to je razlog što je za autora DNK daleko relevanija ispovest muža kome se javlja da možda nije otac jednog deteta i muškarca sa titulom ,,bivši dečko“, nego nekakvo porodično nasilje. Tako je voditelj DNK, zahvaljujući istraživačkim naporima, otkrio neviđenu ekskluzivu: Žaklina Kojić, majka dvoje dece, pila je kafu sa pomenutim ,,bivšim dečkom“. Istraživački dar se, nažalost, tu iscrpeo, pa voditelj nije uspeo da sazna da je Žaklina više puta fizički maltretirana od strane tog muža, željnog naučne potvrde očinstva. Pink ekipa je skupila opremu i otišla, a Žaklinin pravi problem je postao interesantan medijima tek kada je pronađena mrtva jer je tako odlučio njen suprug i antijunak tog bednog šegačenja.
Zle nevladine ženske organizacije, koje se finansiraju od stranih para, a ne od novca javnih preduzeća ko sav normalan svet, pokrenule su peticiju za ukidanje emisije DNK. Rukovodstvo Pinka ostalo je zaprepašćeno. Nauka koju Željko Mitrović tako profesionalno fura kroz emisiju DNK pokazala je da je Žaklinin muž otac deteta, uzvikuju iz Pink imperije. U odličnom stilu ,,narod to traži“ pokliča, iz Pinka dodaju: ,,Za učešće u emisiji se najčešće prijavljuju žene koje u tome vide svoj spas“.
kill-your-tv-mnn

                                         Pre nego što on ubije tebe


Pošto se i ove prolećne sezone novinarski kodeks ne nosi u džepu, već u podrum da pritisne turšiju, nije zgoreg podsetiti se da u tom arhaičnom tekstu piše da se ne zloupotrebljava neznanje sagovornik(c)a. Pinkovo saopštenje je, doduše, dosta precizno. Niko nije rekao da će DNK šarenica spasiti bilo koju ženu, pa ni Žaklinu, već da te žene samo misle (otkud im to) da Željkova spasilačka ekipa opremljena brisevima za uzimanje uzoraka može da zatvori porodičnu ranu. Ono što su Pinkove PR zvezdice propustile da kažu je da ista očekivanja te žene imaju i od drugih suludih emisija. Svaki medijski format je dobar format ako će umilostiviti nasilnog muža, ma koliko promašivao poentu. U tome se DNK, ruku na srce, ne razlikuje od niza drugih rijalitija koji proturaju mršavljenje, menjanje stila oblačenja i estetsku hirurgiju kao rešenje dubljih problema. Žene znaju da nije medijski atraktivno i isplativo baviti se njihovim realnim porodičnim problemima, već da bi na tom vašaru veću pažnju privukla mečka Živana. Kada im nasilni muževi, nakon otrežnjenja od kratke medijske slave, ipak dosude smrtnu kaznu, paramedijske mašinerije se, u najboljem slučaju, oglase šturim saopštenjem.
Te žene nikada nisu ni bile predmet njihovog interesovanja.      
Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.