Beton br.241
Ponedeljak 28. mart 2022.
Piše: Nikola Gajić

Osmomartovska dešavanja u Jugoslaviji

8. mart 2022. na prostoru Jugoslavije protekao je borbeno, uz protestne marševe žena ali i tribine, projekcije filmova, predstave, razgovore i online predavanja. Donosimo pregled nekih od aktivnosti koje su se odigravale tim povodom širom Jugoslavije, prateći mapu osmomartovskih događaja u Srbiji i regionu koju već godinama unazad sastavlja i objavljuje Rekonstrukcija ženski fond

SRBIJA

Protestni marš u Beogradu okupio je veliki broj feminističkih organizacija i pojedinki, pod sloganom za  „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“. Protest je počeo okupljanjem kod Studentskog kulturnog centra, odakle se kolona uputila prema Trgu Republike, te ka prostoru “Miljenko Dereta” u kome se održalo neformalno druženje, koje se nastavilo tokom noći u “Ljubimcu”. Istoga dana, šesti put zaredom BeFem je dodelio priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama – Bring the Noize za 2021. godinu, a u Društvenom centru Oktobra borbeni Dan žena obeležen je prigodnom tematskom žurkom.

U Ćićevcu je Udruženje mladih Okular ispred Inkluzivne kuće za decu i mlade obeležilo 8. mart uličnom akcijom tokom koje su sugrađankama poklanjali radove sa ranije održane radionice, dok je u Mošorinu Klub finih zanata održao online razgovor o ličnim i zajedničkim istorijama lokalnih žena.

Osmomartovski pub kviz humanitarnog karaktera zajednički su organizovali Udruženje građanki FemPlatz i Pab kviz Mislilac u Pančevu, a sredstva prikupljena te večeri donirana su Sigurnoj kući Pančeva. Udruženje Romkinja Osvit iz Niša je organizovalo uličnu akciju povodom 8. marta kao i okrugli sto „Primeri pozitivnih praksi za dostupnost socijalnih usluga ženama sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja“. U Prijepolju, od 6. do 10. marta, televizija Forum emitovala je poseban Osmomartovski program, odnosno dokumentarne i igrane filmove posvećene feminističkom pokretu i borbi za prava žena, kao i emisije iz produkcije TV Forum na teme rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja žena, borbe protiv nasilja nad ženama.

Ulična akcija održana je i u Subotici, gde su aktivistkinje “Ženskih studija i istraživanja” iz Novog sada (podružnica Subotica) delile flajere prolaznicama i prolaznicima sa porukama i parolama koji tematizuju 8. mart kao Međunarodni dan žena, društveno angažovanje žena danas, kao podsednik na borkinje za ženska prava.

U Zrenjaninu, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ od 1. do 8. marta održan je Osmomartovski sajam knjiga, a samog 8. marta poklon članske kartice dobijale su za Dečje i Pozajmno odeljenje biblioteke devojčice, devojke i žene, a istovremeno su u biblioteci emitovane audio poruke sugrađanki koje dele svoje preporuke za čitanje i odgovaraju na važno i pomalo zanemareno pitanje - kako su. Zrenjaninski socijalni forum organizovao je projekciju filma “Žena, majka, policajka”, a u Kulturnom centru Zrenjanina održana je tribina pod nazivom „Drugačiji pogled na Osmi mart“ o ostvarivanju prava žena, radnim pravima, diskriminaciji žena na poslu i poštovanju stečenih prava. Govorile su sociološkinja Ankica Dostanić i Milica Lupšor, aktivistkinja ROZA Udruženja za radna prava žena.

HRVATSKA

U Zagrebu, feministički kolektiv fAKTIV 8. mart proslavio je glasno i borbeno, noćnim maršem na ulicama Zagreba, pod parolom Danas marš, sutra štrajk.

Udruga Domine i žene Splita su takođe na ulicama proslavile 8. mart pod parolom #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita, iskazujući solidarnost sa ženama koje su podnele najveći teret pandemije KOVID-19, ali i sa ženama Ukrajine i ostatka sveta koji iz raznih razloga ne žive život koji zaslužuju.

Udruga PaRiter je organizovala i održala protestni noćni marš ulicama Rijeke zahtevajući da se problemi nasilja nad ženama i femicida shvate ozbiljno, pod parolom Ni anke jena već.

SLOVENIJA

U Mariboru se u ovom periodu održava feministički filmski festival FeFi, posvećen ženskim iskustvima i autorkama posebno iz nevidiljivih, marginalizovanih i potčinjenih društvenih grupa.

Inštitut 8. marec organizovao je i pozvao na protest u Ljubljani 8. marta, slaveći sve one žene koje su se borile za pravo glasa, pravednije uslove rada i koje se nisu sklanjale pred nepravdom, uz poruku: borba za pravedniji i bolji svet se nastavlja. 

KOSOVO

Žene Kosova su izašle na ulice Prištine i marširale zajedno protiv ubijanja žena, za socijalnu pravdu i rodnu jednakost. Marševi žena koje zahtevaju društvo bez seksizma, mizoginije, homofobije, transfobije i ostalih oblika ugnjetavanja su održani i u Mitrovici, Prizrenu, Obiliću, Peći, Gnjilanu, Orahovcu, Lipljanu, Štimlju, Vučitrnu.

BOSNA I HERCEGOVINA

Fondacija CURE u Sarajevu je organizovala osmomartovski marš pod parolom “Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste!”.

MAKEDONIJA

Više stotina aktivistkinja i aktivista okupilo se 8. marta u Skoplju ispred Vlade Republike Makedonije povodom Međunarodnog dana žena, čime je obeležen početak šestog Marša za ženska prava, u organizaciji Platforme za rodnu ravnopravnosti i aktivistkinja za ženska prava.

Uzvikujući “Siromaštvo ima žensko lice”, aktivistkinje su podsetile da, uprkos činjenici da žene čine polovinu stanovništva u zemlji, one idalje ne uživaju jednaka prava u gotovo bilo kom aspektu svog života, na poslu ili kod kuće, u političkom ili društvenom životu.

CRNA GORA

U znak sećanja na sve žene ubijene od strane svojih partnera, Centar za ženska prava u Podgorici je organizovao Osmomartovski marš posvećen borbi protiv femicida.

U susret 8. martu, dan ranije u Kotoru ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje  organizovala je performans “Mir nema alternativu” na Trgu od oružija, kao i radionicu “Mir je naša obaveza”. Akcije su realizovane u sklopu XIII Osmomartovske konferencije, događaja kojeg u kontinuitetu ANIMA organizuje od 2009. godine.

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.