Beton br.215
Četvrtak 23. januar 2020.
Piše: Marija Ratković

Nema istine, dok lažemo

Svaki tekst o HPV vakcinaciji u kome nisam ja, iznosi netačne podatke - bilo da se piše o besplatnoj vakcinaciji kao “obaveznoj”, da se uprkos nauci ili Nobelovoj nagradi 2008. godine, iskustvima Australije ili UK, ponavlja da nema dovoljno dokaza ili da se lenjo navode neažurirani podaci u ovom slučaju sa sajta Batuta, o vakcinama koje je moguće dobiti do 21. ili 26. godine - nauka se uporno zanemaruje i negira.

 

A stvar je jednostavna. Postoje na svetu 2 vakcine - Cervarix i Gardasil, i ukucajte ta imena na sajt ALIMS - Agencije za lekove i medicinska sredstva i videćete da ne postoji nikakvo gornje ograničenje u godinama, a pročitaćete i zanimljivosti o tome od koliko tipova štite, koji su neželjeni efekti i sve ostalo. Koga zanima nek čita i dalje, nek upiše medicinu ili neki od programa kontinuirane edukacije. Mogućnosti je bezbroj za istinu.

 

Borimo se znanjem protiv dezinformacija.

 

Postoji značajna razlika između vakcinacije na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i vakcina sa liste kalendara obavezne vakcinacije.

 

Prema izveštajima o ECHI indeksu - O zadovoljstvu korisnika zdravstvenim sistemom na tlu Evrope HealthPowerHouse-a, iz 2016, 2017 i 2018. godine Srbija (trenutno 18. po redu sa 699 poena) već ima besplatnu i dostupnu HPV vakcinaciju i ako se pitate zašto je ne uvodi - zato što već 4 godine falsifikuje izveštaje, a kako to radi ne znamo.

 

Da je o falsifikatu reč lako je shvatiti, jer je imunizacija protiv HPV uzrokovanih oboljenja zakonski uređena tek od 1. aprila 2019. godine - uvođenjem HPV vakcine na listu preporučenih - u Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima. Drugim rečima, i da je neko hteo da vakcina protiv HPV bude besplatna i dostupna svima - zakonski to nije bilo moguće ostvariti pre nego što se ona našla na listi preporučene zaštite. Ona ni danas nije dostupna svima, jer nije besplatna za sve koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje odnosno - zdravstvenu knjižicu.

 

TABELICA FINAL Ilustracija: Prema izveštajima EHCI, stanje u Srbiji je 2015. godine u kategoriji "Prevencija", prema indikatoru "Vakcinacija protiv HPV", ocenjeno kao "ne tako dobro", dok je prema istom indikatoru 2018. godine ocenjeno najvišom ocenom, "dobro". Izvor: Health Consumer Powerhouse

 

EHCI INDEX odnosno European Health Consumer Index je indeks zadovoljstva korisnika zdravstvenih usluga na tlu Evrope i za sada najefikasniji pokazatelj koliko je zdravstveni sistem neke zemlje koristan pacijentima. Ovo istraživanje sprovodi Evropska Komisija, u izveštajima revizorske kuće Health Consumer Powerhouse.

 

Srbija je 2016. kada je ova farsa počela bila "Napredak godine" - jer je skočila sa 30. na 24. mesto sa fantastičnih 116 bodova, od kojih je za 2 sigurno zaslužan pilot projekat HPV vakcinacije koji je uveden na samom kraju te godine kako bi popravio rezultat za tu i narednu godinu, ali da bi potom nestao bez traga, dok su se rezultati samo ponavljali. Naime, kada govorimo o rezultatima u vezi sa HPV prevencijom - bez vakcine imamo 0 bodova, sa vakcinom koja se plaća 1, dok besplatna vakcina nosi 2 boda.

 

Pilot projekat ako ga se iko seća - bio je projekat sproveden u 4 okruga, i čuvena afera od 2000 poklonjenih besplatnih vakcina od kojih je iskorišćeno samo do 600, jer nije bilo nikakve edukativne kampanje i čak se spekulisalo o tome kako je vakcinama istekao rok. U to vreme - ja sam otkrila da imam rak i cela moja borba počela je kada sam saznala kako je veći deo besplatnih vakcina propao dok ja vakcinu nisam dobila kada sam je želela - jer je bilo rano, jer nije bila uvezena u Srbiji i jer je moja lekarka smatrala "da nije dovoljno proverena" kao što smatraju i mnogi lekari danas. U isto vreme, moja drugarica koja je vakcinu primila uprkos "preporukama" odnosno mišljenju svog lekara koji ju je otvoreno odgovarao, nikada nije dobila ni jednu premalignu promenu, naravno - ni rak.

 

Dakle, ako se pitate zašto vakcina nije o trošku države, iako je ministar Lončar izjavio "Novac nije problem" - eto rešenja - ne postoji nikakva vrsta pritiska za ovu odluku.

 

Peticija koju smo pokrenuli kroz Biopolis je za sada jedina inicijativa za uvođenje promena koje smo navodno uveli već 2016. godine, možda i jedini pritisak kojim možemo delovati na to da se promeni stvarnost.

Armatura arhiva

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.